Civanperçemi ZararlarıCivanperçemi, halk arasında akbaşlı, kandil çiçeği ve bin bir yaprak gibi isimlerle de bilinir. Civanperçemi, önerildiği şekilde kullanıldığında genellikle sağlığa zarar vermez. Ancak, hassas bünyeye sahip kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Çoğunlukla yol kenarlarında, tarlalarda ve dağlık alanlarda yetişen bu bitkinin çayı, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak, bilinen zararları olmamakla birlikte, gebelerin kullanmaması önerilir. Bitki çayları, genel sağlık ve güzellik için son derece faydalıdır. Ancak uzmanlar, bitki çaylarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğunu belirtmektedir. Özellikle hassas yapılı kişiler, bu çayları hazırlarken siyah çay gibi demlememeli ve kaynatmamalıdır. Sadece sıcak suyun içerisine önerilen ölçülerde civanperçemi ilavesi yapılıp birkaç dakika bekletilmelidir. Civanperçemi Zararları Nelerdir?
Civanperçemi Faydaları Nelerdir?
Civanperçemi KullanımıGüzellik İçin: Bir çay bardağı sıcak suyun içerisine yaklaşık 1 tatlı kaşığı kuru civanperçemi ilave edilip 20 dakika ağzı kapalı olacak şekilde bekletilir. Elde edilen su ile cilt gece yatmadan önce temizlenir. Bunu yaparken bir pamuğu hazırladığınız su ile ıslatıp yüzünüzü silmeniz yeterli olacaktır. Bu işlem, ciltte görülen çöküntülere iyi gelir ve cildin tazeliğini korumasında fayda sağlar. Çayı İçin: Kurutulmuş olan civanperçemi bitkisinden bir tatlı kaşığı bir su bardağı sıcak suyun içerisine alınarak demlemeye bırakılır. Çay 15 dakika demlendikten sonra içerisine şeker ilavesi yapılmadan içilir. Arzu ederseniz bir şeker kaşığı süzme bal ilavesi yapabilirsiniz. Banyo İçin: Kadınlarda sık görülen idrar yolu iltihabının giderilmesi ve üreme organlarına fayda sağlaması için banyo suyunun içerisine bir yemek kaşığı civanperçemi ilave edilir. Sıcak suyun içerisine ilave edilen civanperçemi suda birkaç dakika bekletilir. Ardından banyo suyuna girilip 10-15 dakika kadar beklenir. |
Gebelik döneminde civanperçemi çayını tüketmemek gerektiğini okudum, peki bu durumda civanperçemi çayının anne karnındaki bebeğe zararı var mı? Ayrıca, hassas bünyeye sahip biri olarak bu çayı tüketirken nelere dikkat etmeliyim?
Cevap yazMerhaba Muslihiddin,
Civanperçemi Çayı ve Gebelik
Civanperçemi çayının gebelik döneminde önerilmemesinin başlıca nedeni, bu bitkinin bazı hormonal etkileri olabilmesidir. Özellikle rahim kasılmalarını artırma potansiyeli taşıdığı için, bu durum anne karnındaki bebeği riske atabilir. Dolayısıyla, gebelik sürecinde bu çayın tüketiminden kaçınmak en sağlıklısı olacaktır.
Hassas Bünye ile Civanperçemi Tüketimi
Hassas bir bünyeye sahipseniz, civanperçemi çayı ya da başka bitki çaylarını tüketmeden önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalısınız. Her bitkinin vücutta farklı etkileri olabilir ve bazıları alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca, bu tür çayların aşırı tüketimi de sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, ölçülü olmak önemlidir.
Sağlıklı günler dilerim.