Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Maden Suyunun Zararları

Maden Suyunun Zararları

Maden suyunun zararları, ülkemiz maden suyu kaynakları açısından oldukça zengindir. Maden suyu bildiğimiz sodadan farklıdır. Çünkü maden suyu içeriğinde olan mineraller ve karbondioksit gazıyla birlikte doğada çatlaklardan yeryüzüne çıkan doğal bir içecektir. Soda ise suyun içine karbondioksit gazının ilave edilmesiyle üretilen doğal olmayan bir içecektir. Maden suyu yani mineralli su adıyla anılan içeceğin bugüne kadar bilinen bir zararı görülmemiştir. Maden suyunun içindeki mineraller vücudumuz için oldukça faydalıdır. Özellikle hamile kadınlar, yaşlılar ve çocuklar maden suyunun içeriğinde bulunan kalsiyum ve flüorür minerallerine daha fazla ihtiyaç duyduğundan, maden suyunu daha fazla içmelidir. Uzmanların önerisi günlük 2 litre su ve maden suyu içilmesidir.

Maden suyunun içindeki kalsiyum ve magnezyum vücut tarafından daha iyi emilebiliyor. Bu biyoyararlanım olarak tanımlanır. Bu mineralleri sadece gıdalardan almak yeterli değildir. Bunların vücuda alınması, mide ve bağırsak sisteminde kullanılması gerekir. Maden suyundaki kalsiyum mineralinin biyoyararlanımı sütle eşdeğerdir. Hatta bazı maden sularında bulunan kalsiyum litrede 500 miligram kadar olabiliyor. Maden suyu ayrıca metabolizma üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

İnsanların beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan idrarın aside kayma ve oksalat taşı oluşma riski bulunmaktadır. Maden suyu tüketildiğinde, idrar alkali olduğundan oksalat taşı riski azalmaktadır. Maden sularının halk arasında bilindiği gibi böbrek taşı düşürme özelliği de bulunmaktadır.

Maden suyunun zararları var mı?


Günlük maden suyu tüketiminde 10 litreye çıkarsanız, bu durumda su zehirlenmesi denilen durum ortaya çıkabilir. Çünkü alınan suyun vücuttan atılması gerekiyor. Vücut su atarken aynı zamanda sodyum kaybına uğruyor. Yaşamsal bir element olan sodyum, vücutta azaldığında hiponatremi denilen tablo ortaya çıkabiliyor. Yani sodyum azalmasına bağlı olarak ölüme kadar gidebilen bir durum yaşanabiliyor. İnsanlar günde 10 litre maden suyunu ya da suyu genellikle içmezler. Ancak şizofren kişilerde bazen bu durum görülebiliyor. Sürekli bazı şeyleri tekrarlama eğiliminden kaynaklanabiliyor.

Maden suyu ne kadar içilmeli?


İnsanlar günde en az 1 litre maden suyu içmelidir. Özellikle kahvaltıdan önce yarım litre, akşam yarım litre tüketilmesi uygundur. Öğünlerden önce tüketilen mineralli su aynı zamanda tokluk hissi vermektedir. Yemeklerle içildiğinde gıdaların içindeki minerallerin emilimini kolaylaştırıyor. Yemekten sonra içildiğinde ise besinlerin sindirimine yardımcı oluyor. Yaz aylarında havanın sıcak olduğu zamanlarda günlük tüketimin 2,5 litreye çıkarılması tavsiye edilmektedir. Çünkü terle birlikte vücuttaki mineral kaybı daha fazla olmaktadır.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

maden suyu böbreklere zararlı mı?

Maden suyu içeriğinde çözünmüş madde içeriği en az 250 mg/l olan yeraltı sularından elde edilen bir içecektir. Ayrıca içeriğinde çeşitli elementler, gaz ve çözünmüş mineral tuzları bulunur. Maden suyunda kalsiyum, süllfat, bikarbonat, klorit, florit, magnezyum, sodyum ve demir bulunur. Her marka maden suyunda farklı oranlarda, farklı mineraller olabilir. Maden suyunu sağlıklı kişiler önerilen miktarda tüketirse içerdiği bikarbonat iyonları ve sülfat nedeniyle sindirim sistemine, idrar yolları ve böbrekler gibi boşaltım sistemindeki organların işlevini destekler. Nasıl ki fazla tuz alımı sağlığımıza zararlı etkiler yapıyorsa, fazla maden suyu içmekte son derece zararlı olur, Böbrek hastalıkları mide ve bağırsak hastalıkları ve kalp hastalıklarının oluşmasına uygun zemin hazırlar. Çünkü maden suyunun içeriğinde de sodyum vardır. Bunun için içeriğindeki sodyum oranı düşük, kalsiyum ve magnezyum oranı yüksek olan maden suyu tercih edilmelidir. Böbrek taşı olanlarda maden suyu tüketmemelidir. Ancak böbrek taşı olmayanlar önerilen miktarda yani günde 600 ml geçmeyecek şekilde maden suyu içerse böbrek taşından korunabilir.

maden suyu çoçuklara zararlımı?

Maden suyunun 7 yaşından küçük çocuklara sıkça verilmemesi hakkında yasal düzenlemeler mevcuttur. Maden suyu uzmanlar tarafından da özellikle küçük yaştaki çocuklara ve bebeklere önerilmez. Çünkü maden suyunun içeriğinde kalsiyum, sodyum ile iz mineralleri vardır. Ancak maden suyunun işlenmesine bağlı olarak bunların net bilgisi genellikle bilinmez. Bu yüzden maden suyunda bulunan sodyum, kalsiyum ve diğer mineraller fazla miktarda olabilir ve çocuğunuzun böbreklerinde işlenemez düzeye çıkabilir. Ayrıca karın ağrısı, gaz, geğirme, salyalanma gibi çeşitli sorunları da beraberinde getirebilir.

maden suyu mideye zarar verir mi?

Maden suyu hem kalorisi olmayan, hem de içeriğinde değerli mineralleri barındıran bir içecektir. Bu nedenle bazen susuzluğu gidermek, bazen de hazımsızlık için tüketilir. Ancak asitlik değeri yüksek olduğundan mide rahatsızlıkları olanlara fazla önerilmez. Bunun dışında maden suyunda sodyum, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bulunur. Özellikle fazla miktarda sodyum alımı böbrek hastalıklarına, tansiyon sorununa, mide ülseri gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden fazla maden suyu içenler içeriğine dikkat etmelidir. Sodyum içeriği yüksek olan maden sularını tercih etmemelidir.

sade soda zararlımı?

Sade soda çoğu kişi tarafından maden suyu ile karıştırılır. Sade soda içilebilir özellikte olan bir suyun içine karbondioksit ilave edilerek hazırlanır. Dolayısıyla bir maden suyu kadar faydalı olmaz. Özellikle yemeklerden sonra çekilen hazımsızlık sorununda sizi rahatlatabilir. Ancak sade sodanın faydası bundan öteye geçmez. Çünkü içeriğinde maden suyunda olduğu gibi vücudunuza faydalı mineraller bulundurmaz. Bu nedenle sade soda içmek yerine maden suyunu tercih etmelisiniz. Maden suyu da hazımsızlık sorununda sizi rahatlatır. Ayrıca içerdiği minerallerle sağlığınıza faydalı olur.

fazla soda içmek zararlımı?

Pek çok kişi yemekten sonra sindirimi hızlandırmak ya da yağ yakmak için soda içer. Ancak uzmanlar bunun faydası olmadığını belirtirler. Vücudumuz oksijen alma, karbondioksit vermeye meyillidir. Her şeyin yolunda gitmesi için kanımızda oksijen oranı fazla, karbondioksit oranı da daha az olmalıdır. Ancak sodaların çoğunda karbondioksit gazı vardır. Bu yüzden fazla soda içmek öncelikle tansiyonu yükseltir. Doğal mineralli sularda karbondioksit olmasa da, içeriğinde karbonat ve tuz tadı vermeyen sülfat gibi tuzlar vardır. Bunlarda tansiyonu yükseltebilir. Fazla soda içmenin başka bir zararı da tuz içerdiği için vücuttaki ödemi kronikleştirmesidir. Vücutta ödem olduğunda böbreklere giden su miktarı azalır. Toksinler vücuttan tam olarak atılamaz ve yeniden dolaşıma girer. Karaciğer bunlarla uğraştığı için özellikle zayıflamak için fazla soda içenler amacına ulaşamaz. Ayrıca vücuttaki yağ yakım hızı da yavaşlar. Gebe kadınlarda da soda ödemi arttırır. Ayrıca fazla soda içmek böbrek taşı oluşumuna, dişlerin sararmasına neden olur. Çünkü sodanın içeriğinden flor, kalsiyum gibi mineraller fazla miktarda alınır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 04:28:54
Maden Suyunun Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Maden Suyunun Zararları Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Maden Suyunun Zararları"
son 2 aydır kan değerim düşük çıkıyor acaba günde 3 tane maden suyu içtiğim içinmi yani madensuyu nu çok içmek kan değerini etkilermi
Hüsamettin Tepegöz . 02.11.2016
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Once aoda ile maden suyu ayrimini yapin. Soda dogaldegilnkaynak suyuna karbondiotsit ve cesitli katkilarla elde edilir. Maden suyu tamamen dogaldir. Yillardir hergun 5-6 sise icerim. Idrar yolu enfeksiyonunu bile azaltti. Cildi genc tutuyor ve daha bir suru yarari var. Avrupalilar maden suyunu litre olarak tuketiyor. Biz sise hesabi yapiyoruz.Sirf ulkede doger gazli icecek satislari dusmesin diye sodanin zararlari maden suyuna atfediliyor.
Ali . 29.06.2017
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024