Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Cipsin Zararları

Cipsin Zararları

Cipsin Zararları, Özellikle çocukların çok severek yediği ve büyüklerinde rağbet ettiği cips gerçekten tehlike saçıyor. Cipsler metabolizmada çeşitli hasarlara yol açıyor. Bazı uzmanlara göre cipsler o kadar zararlı ki üzerine sigara paketlerinde olduğu gibi sağlığa zararlıdır ibaresinin yazılması gerektiği görüşündeler. Cips yemenin sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan uzmanlar kanserden, obeziteye, diyabetten, Alzheimer'e kadar birçok hastalığa neden olduğunu belirtmektedirler.

Cips gerek bünyesinde mevcut olan kalori gerekse içinde bulunan katkı maddeleri sebebiyle en sağlıksız ürünlerin başında gelmektedir. Uzmanlar cipsin içerisinde akrilamidin bulunduğunu belirtmektedirler. Akrilamidin ise kimyasal plastik sanayinde kullanılan ve sigarada bulunan kansere neden olan tehlikeli bir kimyasal madde olarak belirtiliyor. TÜBİTAK gıda incelemesi için piyasadan rastgele yirmi ürünü toplayıp incelemiş, bu ürünler kapsayan ev yemekleri, kavrulmuş çerez, fırıncılık mamulleri, cipsler, kahve, bisküvi, çikolata, kraker, bebek mamaları, patates kızartmaları, Türk tatlıları, ızgara, kebap, döner ve köfteden oluşan elli kadar gıdayı da analiz etmiştir. Yüksek ısıya maruz kalan cipsler, bebek bisküvileri, kraker ve kavrulmuş çerezlerde yüksek oranda akrilamidin tespit edilmiştir. Bu cipsteki katkı maddelerinin en tehlikeli olanıdır.

Cipsin başka bir sakıncalı yönü ise patates ve mısırın kızartma işlemi sırasında yüksek oranlarda yağ emmesi bu sebepten de yüksek kalori ihtiva etmesidir. Cipsin içinde trans yağlarda bulunmaktadır. Trans yağlar ise diyabet, koroner kalp hastalığı ve obeziteye neden olabilmektedir. Ayrıca araştırmalara göre trans yağlar kısırlık, karaciğer bozuklukları, kanser, Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu yağlar kandaki yağ oranını yükseltmektedirler. Ayrıca bunlara bağlı olarak kötü kolesterol seviyesini de yükseltmektedirler.

Cipsteki yağlar sadece kalori boyutunu fazlasıyla aşmış durumdadır. Araştırmalara göre cips yiyen çocuklar yaklaşık olarak senede 9 kg yağ almaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Gıda ve İlaç Kurumu'na göre yetişkin bir kişi günde 6 gram tuz ve 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Yani günde iki paket yiyen bir çocuk bu oranları fazlasıyla aşıyor. Ayrıca bu hesaplanan yağ oranı içerisinde kalbe son derece zararlı olan doymuş yağ oranının 20 gramı geçmemesi gerekiyor. Çocuklarımızın tükettiği bu cipslerin her bir paketinde 25 ile 33 gram arasında yağ ihtiva ediyor.

Türkiye'de satılan patates cipslerinin üzerinde hangi oranda doymuş yağ ve hangi oranda trans yağ içerdiği belirtilmediği için bunları kesin olarak bilememekle beraber İngiliz Kalp Vakfının verilerine göre 100 gramlık patates cipsindeki doymuş yağ oranı 10, trans yağ oranı ise 3 grama kadar çıkabiliyor. Bu açıdan bakıldığında 100 gram cips tüketen bir çocuk yetişkinlerin alması gereken ölçülerde yağ tüketmiş oluyor.

Cipsin içerisindeki yağlar genellikle damar sertleştiren yağlar olduğu için damarlar tıkanıyor. Bu noktada kalbi besleyen damarların olumsuz etkilendiği için kalp çok çalışıyor ve kalp krizlerine neden oluyor.

ABD'deki California Üniversitesi'nin araştırmalarına göre doymuş yağ tüketimi 20 gramı aştığında obezite riski %80 ve kalp hastalıklarına yakalanma oranı %60 yükseliyor. Trans yağlar ise kalp damarlarında tıkanıklara neden olarak kalp krizi riskini iki katına çıkarıyor. Tuza karşı kampanya başlatan Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 3 gramı aşması durumunda felç ve kalp krizi ihtimalinin iki katına çıktığını belirtiyor.

Yukarıda belirtilen araştırma sonuçlarına göre cipsin ne kadar zararlı olduğu daha iyi anlaşılıyor. Başta kendi sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı için bu tehlikeli maddeyi hem kendimizden hem de sevdiklerimizden uzak tutmalıyız.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

cips kanser yapar mı?

Yapılan araştırmalara göre patates cipslerinin içerisinde bulunan akrilamid maddesinin, insan vücudunda birikerek beyaz kan hücrelerinin çoğalmasına neden olduğu ispatlanmıştır. Buda insanlarda kanser riskini arttırmaktadır. Öte yandan cipslerde kullanılan doymuş ve trans yağlar, insanlarda hem kanser riskini yükseltir hem de kalp hastalıklarına neden olurlar.

cips sivilce yaparmı?

Cips bildiğimiz gibi patatesin kırılgan şekilde ince kesilerek kızartılmasıyla hazırlanır. Bunu genellikle hazır paketlenmiş şekilde alır ve tüketiriz. Cipsin sivilce yapma konusunda içerdiği yağ oranı ve cipsi ne kadar tükettiğimiz etkili olabilir. Cips üretiminde kullanılan yağ palm yağı temelli olan bitkisel yağdır. Çocuklar için üretilenlerde ise ayçiçeği kullanılabilir. Üreticiler Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının izin verdiği şekilde cips üretimi yapabilirler. Eğer cipsi izinli üretim yapan firmanın ürünleri arasında alıyor ve fazla tüketmiyorsanız sivilce yapması konusunda pek tereddüt etmemelisiniz. Ancak cildiniz sivilce oluşumuna yatkın ise ya da cildinizde sivilce varsa cips tüketmenizi pek önermeyiz. Cips bu kişilerde sivilce artışına neden olabilir. Ayrıca bilmediğiniz üretim izni olmayan firmaların cipslerini de tüketmemelisiniz. Bu cipslerin üretiminde kullanılan yağlar sağlıksız olabilir ve sivilce oluşumunu tetikleyebilir. İzin almış olan firmalar yağlarını devamlı kontrol ederek cips kalitesini korumaya özen gösterirler.

cipsin içinde ne var?

Cipsin içindeki temel malzemeler mısır ya da patates ve yağdır. Bunun dışında cips üretiminde tuz kullanılır. Cips üretimi yapan firmalar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının belirlediği şartlarda üretim yaparlar. Üretim sırasında kullanılan yağlar dışarıdan ithal edilir. Çünkü HOSO ve palm yağı ülkemizde üretilmez. Cipslerin uluslararası kalite standardında olması için bu bitkisel yağlar üreticiler tarafından ithal edilir. Çocuklar için üretilen cipslerde ise doymamış yağ miktarı daha yüksek olan ayçiçeği kullanılabilir. Cipsin içine eklenen tuz oranıyla ilgili herhangi bir gıda kodeksi tebliği bulunmamaktadır. Bu nedenle üreticiler TSE tarafından belirlenmiş tuz oranı cipsin içinde kullanırlar. Bu malzemelerin dışında cipslerde çeşitli aromalarda kullanılabilir. Bunlar arasında domates, fıstık, peynir gibi ürünler vardır. Cips eğer aromalı şekilde üretilmiş ise içinde doğal ürün olmaz. Sadece ürünün aroması olur. İçeriğinde cips için domatesli yazıyorsa, domatesin doğal hali kullanılmış demektir. Bunların dışında kullanılan mısır ve patates ise ülkemizin ürünleri arasından özenle seçilir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 20:28:02
Cipsin Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Cipsin Zararları Yorumları
şifre

20 Yorum Yapılmış "Cipsin Zararları"
Ya of ya bu ne o zararlı bu zararlı onu yemeyin bunu içmeyin sevdiğimiz şeylerin hepsi zararlı ben yine de cips yerim,kola da içerim
Cemre . 17.11.2016
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
ben cipsin ne kadar zararlı olduğunu anladım ama hala yemek istiyorum bunun için bir çözüm yolunuz var mı
Zeynep İşlek . 11.04.2016
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
çok üzgünüm, çok severek yediğim bir şey, sağlıkçı olmama rağmen yiyorum, umarım bırakırım yemeyi
Rna . 02.03.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Yaa yemiycem diyorum fakat bagimli olmusum birakamiyorum... Napicam been ???
Olmazzz . 23.09.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
aynen Merve halada cipsler satılmaya devam ediyor bu işe son
Meraklı . 05.05.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Okumadım ama bence saçma siagara ne o zaman.
İlk Yorum . 06.02.2016
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
ablam dediki cipsin içinde habire yedirten birşey varmış mesela 1 tane yedin ya bi tane daha yiyesein geliyormuş bende öyle oluyo ama nedense annemde olmuyo maşallah bunu ABDli biri bulmuş şimdi yiyesim yok ama genede ablam yiyiyo ve yüzünde gerçekten sivilce çıkıyor krem falan kullanıyo sivilce. patşatıyor onun da izi kalıyo habire krem alıp durur ya :):)
İrem . 10.06.2016
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Cok iyi oldu bunu okumam artik hic bi zaman cips yemeyecegim
Merve . 19.04.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Tadı güzel sağlığa zararlı
Tadı Güzel Sağlığa Zararlı . 22.01.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Arkadaslar cips Yemek isteyen kendisi yapsin.TARIF patatesi ince kesin mikrodalgada 1.3arasi pisirin mikrodalgasi olmayon yagla tavada 13 dakika dakika pisirsin AFIYET OLSUN
Denis . 30.05.2017
CEVAP YAZ
bu konuyu okur okumaz cips yeme isteğim geçti. cipsin bağımlılık yapmasının nedeni de içinde monosodyum glutamat diye bir maddenin olmasıymış.
Harun . 11.06.2016
CEVAP YAZ
cips kalbe iyi gelen maddelerden biridir cips yiyen çocukların yüzünde sivilce yaratır çocuklarınıza söyleyin CİPS ÇOK ZARARLIDIR diyin.
Gizem Abacı . 12.07.2019 22:44:08
CEVAP YAZ
Bunu okuduktan sonra bir daha patates ve mısır cipslerinin yüzüne bakacağımı sanmıyorum.
Pergell . 30.06.2019 21:45:40
CEVAP YAZ
Cipsin zararlarını aileme anlattim ve artik cips yememeye karar verdik
Elif Kınat . 14.03.2016
CEVAP YAZ
VALLA BİR DAHA YEMİYCEM DİYOM AMA OLMUYO BİLDİĞİN BAĞIMLILIK YAPTII
Yok Artık . 04.01.2018
CEVAP YAZ
o zaman yemiycem arkadaşlamıda goster cem bence sidebuları yapın
Ali Efe . 09.01.2017
CEVAP YAZ
Yediğiniz çiplerin aslî da zehir olduğunu biliyor musunuz
Erdem . 30.11.2018 15:49:42
CEVAP YAZ
Cips Yemeği hiç düşünüyorum bu bilgileri okuduktan sonra
Murat . 30.07.2017
CEVAP YAZ
Ama. Hala. Bu. Cinsler. Satılıyor
Gökçe . 27.05.2017
CEVAP YAZ
ben yiyordum şimdi asla yemicem
Ali . 07.09.2017
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024