Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Zerdeçalın Zararları

Zerdeçalın Zararları

Zerdeçalın zararları, zerdeçal daha çok yemeklere tat katmak için kullanılan baharatlar arasında yer almaktadır. Zencefilgiller ailesine ait olan zerdeçalın Anavatanı Doğu Hindistan'dır. Zerdeçal sarı renkli ve sivri yapraklara sahiptir. Yemeklere tat katmak kumaşlara ise renk vermek için sıkça kullanılır. Potasyum, demir, manganez, B6 ve C vitamini gibi kıymetli maddeler bakımından zengin içeriğe sahiptir. Yüzyıllardır sağlık için şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Meme kanseri, kolon kanseri, cilt kanseri ve prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır. Kanser tedavisi gören ve kansere yakalanan kişilerde kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını engelleyici etki yaratır. Ciddi bir beyin hastalığı olan Alzheimer karşı da faydalıdır. Ciltte oluşan yaraların tedavisinde kullanılır. Antioksidan etkisi ile kanı temizleyici etki yaratarak damar tıkanıklığını önleyici özellik sağlar. Tüm bu faydalarının yanı sıra aşırı kullanımlarda ve bazı bünyelerde bazı yan etkilere neden olabilmektedir.

Zerdeçalın Zararları Nelerdir?

  • Aşırı şekilde kullanıldığında bazı sağlık sorunlarına yol açabilecek olan zerdeçal bilinçli kullanıldığında herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Bu nedenle bilinçli tüketilmelidir.
  • Baharatlara karşı hassas olan kişilerde kramp ve gaz ağrılarına yol açabilir.
  • Aşırı tüketimlerde kalp çarpıntısına yol açabilir.
  • Fazla tüketim nedeniyle mide bulantısı ve kusma yaşanabilir.
  • Kanama sorunu olan kişilerin zerdeçal tüketmemesi gerekir. Kan inceltici özelliği vardır. Bu nedenle özellikle operasyon geçirecek olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Yine aynı şekilde herhangi bir operasyon sonrasında da bir süre tüketilmemesi gerekmektedir.
  • Karaciğer ile alakalı problem yaşayan kişiler mutlaka doktoruna danışarak kullanmalıdır.
  • Şeker hastaları için faydalı bir baharat olsa da kullanım miktarına dikkat edilerek kullanılmalıdır.
  • Çok fazla zerdeçal kullanımı kan hücrelerinde hasara yol açabilir.
  • Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar ile kullanılmamalıdır.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

  • Kanser tedavisinde alternatif tedavi yöntemlerindendir. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller.
  • Zerdeçal sindirim sisteminin sağlığına büyük oranda katkıda bulunur. Gaz, şişkinlik gibi problemlere karşı zerdeçal çiğ olarak kullanılabilir.
  • Karaciğer hastalıkların karşı faydalıdır. Vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırıcı vücut ısısını koruyucu etkisi vardır. Ancak karaciğer hastalarının dozajı için doktora danışarak kullanmasında yarar vardır.
  • Alzheimer hastalığına karşı iyi gelir. Alzheimer bir beyin hastalığıdır ve zerdeçalın Alzheimer hastalığını önleyici etkisi vardır. Hastalık oluşmuşsa bile ilerlemesini önleyerek hastalığın sürecini yavaşlatır.
  • Zerdeçal kilo vermek için tüketilebilir. Obezite ve fazla kilo ile mücadele eden kişiler zerdeçalı bitkisel tedavi olarak kullanabilir. Yemeklerle birlikte bir çay kaşığı zerdeçal tüketmek kilo sorunu olan kişiler için yeterli olur.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Öksürük ve grip gibi soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklara karşı iyi gelir. Ciltte oluşan kesik ve yaralara zerdeçal tozu serpmek yaranın mikrop kapmasını engelleyerek yaranın iyileşme sürecini kısaltır.
  • Kolesterol seviyesini düzenleyici etkisi vardır.
  • Şeker hastaları için faydalıdır. Özellikle Tip2 diyabetin oluşumunu engeller.
  • Romatizmaya bağlı gelişen ağrıları hafifletir. Romatizma ağrılarına, iltihaplara karşı zerdeçal tüketilebilir.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?


Zerdeçal toz şeklinde ya da çay olarak hazırlanarak kullanılabilir. Zerdeçal çayı hazırlamak için 1 çay kaşığı toz zerdeçal yeterli olur. 1 su bardağı suyun içine 1 çay kaşığı toz zerdeçal eklenerek 15 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Kaynayan su süzülerek bal ve limon ile tatlandırılarak içilebilir. Günde en fazla 2 fincan zerdeçal çayı tüketilebilir.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

zerdeçal alerji yapar mı?

Zerdeçal misk kokulu rengi altın turuncuya çalan genellikle baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Aynı zamanda bitkisel tedavilerde çay şeklinde de tüketilir. Şifalı bir bitki olan zerdeçal yumru şeklindeki kökleri taze olarak tüketilebilir ya da öğütülerek baharat gibi kullanılabilir. Zerdeçal zencefil ailesinden olduğu için özellikle zencefil alerjisi olanlarda alerjik etki yapabilir. Ayrıca sarı gıda boyasına alerjisi olanlarda da alerjik olabilir. Zerdeçalın bu etkisi döküntülerle ve nefes darlığı gibi sorunlarla ortaya çıkabilir. Alerjik etkileri cilt temasıyla zerdaçalı tüketmeden bile etkili olabilir. Bu nedenle alerjik bir yapınız varsa zerdeçalı az miktarda tüketerek bitkiyi test edip kullanmanızı öneririz.

zerdeçal böbreklere zarar verir mi?

Zerdeçal tüketimi böbreklere zarar vermez. Aslında, zerdeçalın antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri vardır ve bazı çalışmalarda böbrek sağlığını destekleyici etkileri olduğu gösterilmiştir. Ancak, bazı durumlarda zerdeçalın yüksek dozda veya uzun süreli kullanımı bazı bireylerde yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında mide rahatsızlığı, bulantı, ishal veya alerjik reaksiyonlar yer alabilir. Ayrıca, belirli bir sağlık durumu veya böbrek rahatsızlığı olan kişilerin zerdeçal kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmaları önerilir.

zerdeçal mideye dokunurmu?

Zerdeçal çeşitli rahatsızlıklarda bitkisel kür olarak tavsiye edilen bitkilerden biridir. Çok faydalı etkileri olmasına rağmen zerdaçalın bazı yan etkileri de bulunmaktadır.Zerdeçalın mideye dokunması daha çok çiğden tüketildiği zaman söz konusu olabilir. Pişirerek tükettiğiniz zerdeçal midede herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak eklem ağrıları gibi bazı kronik rahatsızlıklarda zerdeçal kullanmak mide sorunlarına yol açabilir. Ayrıca uzun süre zerdeçal kullanmak ve aşırı miktarda zerdeçal kullanmakta mide sorunlarına neden olabilir. Özellikle hiperaktivite ve hazımsızlık sorunu olan kişilerin zerdeçal kullanması tavsiye edilmez. Zerdeçalın mide ekşimesi ve hazımsızlık yaptığı da bilinenler arasındadır. Bu yüzden zerdeçal kullanmak isteyenler bir uzmana danışarak bunu tüketmelidir.

zerdeçal kaşıntı yaparmı?

Zerdeçal sağlığımıza ve cildimize sağladığı faydalar nedeniyle yaygın olarak tüketilen bir bitkidir. Pek çok bitkisel kürün içinde, yemeklerde baharat olarak kullanılır. Ancak zerdeçalın yan etkileri de olabileceğini dikkate almalısınız. Kaşıntı sorunu alerjik bir reaksiyondur. Zerdeçalda zencefil familyasından olduğu için zencefil alerjisi olan kişilerin zerdeçala da alerjik reaksiyon göstermesi muhtemeldir. Ayrıca sarı gıda boyası alerjisi olan kişilerde zerdeçala alerjik tepki verebilir. Ciltte döküntü, kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlar yaşanabilir. Zerdeçal alerjiniz olduğunu biliyorsanız, zerdeçalı tüketmekten ve temastan kaçınmalısınız.

zerdeçal kimler kullanamaz?

Zerdeçal antioksidan etkisi olan kanserle,iltihapla savaşan, virüslerle, bakteri ve mantarlarla savaşan kıymetli bir bitkidir. Sağlığa pek çok faydası vardır. Ancak bazı kişiler zerdeçal kullanamaz. Zerdeçal kullanamaması gereken kişilerin başında hamileler ve emziren kadınlar gelmektedir. Kadınlar bu süreçlerde herhangi bir bitkiyi ya da besini doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır. Bunun dışında kan sulandırıcı ilaç ve ürün kullananlar, sindirim sisteminde herhangi bir iltihap olanlar, safra taşı sorunu olanlarda zerdeçal kullanmamalıdır. Zerdeçal hem bitkisel kürlerde, hem de baharat olarak kullanımı yaygın bir bitkidir. Ancak bunu kullanmak isteyenler mutlaka bir doktora danışmalıdır. Ayrıca yan etkilerinden dolayı zerdeçal aşırı miktarda tüketilmemelidir.

zerdeçal karaciğere zararları?

Zerdeçal gerek yemeklere tat vermek için kullandığımız bir baharat, gerekse bitkisel kürlerde çeşitli sorunların giderilmesi için kullandığımız şifalı bir bitkidir. Ancak yararlarının yanında zerdeçalın yan etkilerine de dikkat edilmesi gerekir. Özellikle aşırı miktarda tüketilen zerdeçalın karaciğere zararı olduğunu bilmemiz gerekir. Karaciğer iltihabı ya da başka bir karaciğer sorunu olan kişilerin zerdeçalı tüketmemesi ya da az miktarlarda tüketmesi önerilir. Zerdeçalın toksik etkileri yapılan bilimsel çalışmalarla belirlenmiştir. Fazla miktarda tüketilen zerdeçal karaciğeri de ilgilendiren hazımsızlık, sarılık gibi sorunlara yol açabilir. Sonuç olarak zerdeçal karaciğer hastalığı olmayan kişilerce ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Karaciğer sorunları olanlar ise doktoruna danışarak gerekirse zerdeçalı tüketmemelidir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 23:08:46
Zerdeçalın Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Zerdeçalın Zararları Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Zerdeçalın Zararları"
Merhaba. Zerdeçalı ben daha çok yemeklere tat vermesi için kullanıyorum. Ama sağlığımız için faydalı olduğunu da biliyorum. Bu yüzden kullanımı ile ilgili olarak nasıl ve ne şekilde yapılacağını bilmiyorum. Ben zerdeçalı aşırı derecede kullandığımda ne gibi sorunlarla karşılaşırım. Bana zerdeçalın zararları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Germa . 31.08.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024