İnsülinin Zararları

İnsülinin Zararları

İnsülinin Zararları, İnsülin, azlığında veya eksikliğinde şeker hastalığının çeşitli tiplerine neden olan ve vücutta pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. 19. yüzyılın sonlarında bulunmuş olup, ilaç olarak kullanılması 20. yüzyılın başlarında görülür. İnsülin hormonunun birinci tip yüksek şekere, azlığı veya insülin direnci de ikinci tip düşük şekere yol açmaktadır. İnsülin, vücutta glukagon ile beraber karbonhidrat düzenlenmesinde görev almaktadır. Kan şekeri değerini düşürür ve düzene sokar. Vücuda alınan karbonhidratlar çeşitli aşamalardan geçtikten sonra glukoza çevrilerek, kullanılmak amacıyla hücrelere gönderilmektedir. Glukozun hücrelere giriş aşamasında görev yapan düzenleyici öge insülindir. Karbonhidratların glukoza çevrilerek hücrelere iletilmesi her insan metabolizmasında farklılık göstermektedir. Ve bu sebeple insülin salgılanma ve de kullanım miktarı da kişiye göre değişmektedir. İnsan insülinine en yakını domuz insülini olup, arada bir adet aminoasit birimi farkı oluşmaktadır.

Glukoz, hücrelere gereksinimleri olduğu üzere enerji sağlayan bir maddedir. Hücrelere bu gereksinimlerini sağlayacak araç ise insülin hormonudur. Doğal olarak, insülin azlığı veya yokluğu durumunda ortaya çıkan diyabet hastalığının, dışardan alınacak yeterli miktar ile sürekli olarak tedavi edilmesi yaşam için gereklidir. İnsülin hormonu azlığı, yokluğu veya direncinde ortaya çıkan şeker hastalığı için vücudun sürekli olarak desteklenmesi çok önemlidir. Bunun için kullanılan 3 ana yöntem bulunmaktadır. İnsülin enjektörleri, insülin pompaları ve insülin kalemleri. Bu yöntemlerin hepsi deri altına uygulanmakta olup, uygulama türü hastalık çeşidine ve derecesine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. İnsülin, kalça, karın, kol, bacak bölgelerinden hastanın tercihine bağlı olarak uygulanmaktadır. Fakat, sürekli olarak aynı bölgeye yapılan uygulama şişlik, sertlik ve morarma gibi yan etkilere ve aynı zamanda uygulama bölgesinde gereğinden fazla yapılan insülinin birikmesine neden olur. İnsülin, asla bağımlılık yapmamaktadır. Ve vücuda enjektesi uygun olduğu sürece diyabet hastaları için en iyi tedavi şeklidir.

İnsülin iğnesinin zararları, kişiden kişiye, kullanım şekline ve kullanım miktarına göre ortaya çıkabilmektedir. İnsülin iğnesi ülkemizde sayıca fazla milyonlarca şeker hastası tarafından kullanılmakta olan ve şeker hastalığına karşı en etkili tedavi yöntemi olarak kullanılan bir iğnedir. Şeker hastaları tarafından kullanılan, vücutta bulunan şeker düzeyini dengelemek amacıyla vücudun çeşitli bölgelerine insülin iğnesi uygulanmaktadır. İnsülin iğnesinden fayda görmek aslında iğnenin vücudun hangi bölümüne yapıldığına bağlıdır. Bilhassa karın ve kol bölgelerine uygulanan insülin iğnesi vücutta bulunan şeker oranını daha kısa bir sürede düzene girmesini sağlamaktadır. İnsülin iğnesi kullanımı sırasında da bazı hassas noktalara dikkat edilmesi gereken iğneler arasında yer alıyor.Özellikle hergün aynı saatte kullanılması gereken insülin iğneleri için düzenli olarak kullanım şarttır.

İnsülin her ne kadar şeker hastalarının vazgeçilmezi olsa da zararları da bulunmaktadır:

  • Bazı kişiler de bacak ve kol eklemlerinde şişmeler görülmesi, bağırsakların iç kısımlarında veya bronşlarda ödem oluşması gibi problemler görülmektedir.
  • insülin iğnesi yapılan bölgelerde iltihaplanma durumu da meydana gelmektedir.
  • İnsülin iğnesi bazı şeker hastası olan hastalarda sinirliliğe sebep olabilir, bunun yanı sıra da kişiler de yanma, kaşıntı, şişme, morarma gibi problemlerle karşılaşılır.
  • Şeker hastalarının olmazsa olmazları insülin iğnesi bazı durumlarda iç organlarda kanama meydana getirebilir. Bu da kişide kanlı kusma, gözde görülen kanamalar, kan işemesine, beyin kanamaları gibi durumlara da yol açabilir.
  • İnsülin iğnesinin kullanımı kişiler de kalp ve yüz bölgesinde ödem oluşumuna sebep olabilir.
  • Şeker oranının birden hızlı bir şekilde düşmesi kişinin sara krizi ya da sinir krizi geçirmesine sebep olabilir.
  • İnsülin iğnesinin fazla kullanımı kişinin aşırı derece de zayıflamasına ve kaslar da güç kaybına sebep olabilir.
  • İnsülin iğnesi kişilerde kalıcı felce dahi neden olabilir.
  • İnsülin iğnesinin zararları arasında psikolojik olanlar da bulunmaktadır. Bunlar arasında kişilerin düşüncelerinde karmaşıklıklar oluşması, yemeklere karşı tiksinme hissinin bulunması, unutkanlık ve insanlardan uzaklaşma, ruhsal çöküntü yaşaması, sürekli sıkıntı halinde bulunması insülin iğnesinin zararları arasında yer almaktadır.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

İnsülin Fazla Vurulursa Ne Olur?

İnsülin şeker hastalarında kan şekerini düşürmek için kullanılır. Ancak şeker hastalarında en sık rastlanan sorunlardan biri insülin dozunun fazla vurulmasıdır. İnsülin dozu aşılırsa hastalarda soğuk terleme, ellerde titreme, tedirgin olma, kendini iyi hissetmeme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler hastalarda bilinç bulanıklığına, derecesine göre bilinç kaybı ve koma gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Bunlardan korunmak için insülinin öğünden önce vurulması gerekir. Yemekten sonra hastanın kan şekeri yükseleceğinden insülin buna yardımcı olacaktır. İnsülin vurduktan sonra hasta yemek yemezse insülinin dozu doğru ayarlanmamış olacaktır. Dolayısıyla insülin vurduktan sonra hasta fazla doz almış olacak ve riske girecektir.

Bozuk İnsülin Yan Etkileri?

İnsülin tedavisi şeker hastalarına kan şekerini kontrol altında tutmak için uygulanmaktadır. Bunların çoğu kalem şeklinde hazırlanarak ambalajlanır. Bazıları ise ince iğne şeklinde hazırlanabilir. İnsülinin bozulduğunu anlamak çok kolay olmaz. Bu nedenle insülini uygun koşullarda saklamalı ve son kullanma tarihine kadar kullanılabilir halde tutulmalıdır.Kalem şeklinde olan insülin ortalama 22-14 derecede oda sıcaklığında 28 gün etkinliğini korur. Diğerlerini ise buzdolabı kapağında yaklaşık 1-8 derecede muhafaza etmek gerekir. İnsülin kesinlikle derin dondurucuya, buzluğa koyulmamalıdır. İnsülinler kısa süreli, orta ve uzun süreli etkili olarak ya da karışım olarak hazırlanmış olabilir. Bunların bozulduğunu dışarıdan bakarak anlamak zordur. Çünkü görünümü her zamanki gibi berrak olsa da, insülin bozuk olabilir. Bu nedenle insülin iğnesini uyguladıktan sonra şüphelendiğiniz bir durum varsa mutlaka kan şekerinizi ölçmelisiniz. Eğer kan şekeriniz düşmüyor aksine yükseliyorsa insülin bozuk demektir. Elinizdeki insülinleri kullanmamalısınız. Ayıca rengi bulanık insülinde bozulmuş demektir. Bozuk insülinin yan etkisini sadece kan şekerinizi düşürmediği zaman anlayabilirsiniz. Bu insülinleri kullanmamanız gerekir.

İnsülinin Böbreklere Zararı Varmı?

Şeker hastalığının komplikasyonlarından biri diyabetik nefropati denilen şeker hastalığına bağlı oluşan böbrek hastalığıdır. Bu rahatsızlık şeker hastalığının süresiyle ve kan şekerinin kontrolüyle bağlantılıdır. Şekeri yıllarca kontrol altında olan, son 3 aylık şeker göstergesi HbA1c düzeyleri normal olanlarda böbrekler zarar görmez. Kan şekeri kontrolünde tedavide insülin kullanılması gerekir. Hasta insülin tedavisine uymaz, beslenmesine ve egzersizlere dikkat etmezse böbreklerde bozulma riski artar. Bazı hastalar böbrekler bozulmaya başladığında yani hastalık ilerlediğinde insülin tedavisini uygulamaya başlar. Bu aşamada tedavide geç kalınır ve insülün alınmasına rağmen böbrek yetmezliği gelişir. Bu yüzden insülin böbreklere zarar vermez. Sadece kan şekeri kontrolünde geç kalınırsa, böbrekler bundan zarar görebilir.

Şeker Hastası Olmayan Biri İnsülin Alırsa Ne Olur?

Şeker hastasının kan şekeri normalin üzerinde olur. Bu hastaların pankreasında hiç insülin hormonu üretimi yoktur ya da yeterli miktarda insülin üretilmiyor ya da insülin doğru şekilde kullanılmıyordur. Bu nedenle şeker hastalarında ilaç veya insülin tedavisi uygulanır. Bu sayede kan şekeri kontrol altına alınır. Ancak şeker hastası olmayan biri insülin alırsa kan şekeri beklenmedik şekilde düşer. Bu durumda kişilerde aşırı terleme, baş dönmesi, tedirginlik hali, titreme, açlık hali, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı, koma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hemen kan şekeri kontrolü yapmakta fayda vardır. Yanında birkaç tane kesme şeker yemek, meyve suyu içmek gerekir. Eğer açlık hali varsa gecikmeden bir şeyler yenmelidir. Bir süre dinlendikten sonra yeniden kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Kan şekeri hala yüksek ise birkaç tane daha kesme şeker yenmesi iyi olur. Buna rağmen 1-2 saat içinde kan şekeri normal seviyesine inmiyorsa, hemen bir hastaneye gidilmelidir.
Son Güncelleme : 09.01.2021 23:49:48
İnsülinin Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

İnsülinin Zararları Yorumları

şifre Kırmızı sayı

4 Yorum Yapılmış "İnsülinin Zararları"
Bu konuları bilen biri olarak yazdığınız zararlar dayanaksız ve kulaktan dolma. Bu bahsedilen zararlar, yolda yürürken tırın altında ölebilirsiniz gibi gereksiz uyqrılar
Kaya . 08.11.2017
CEVAP YAZ
KAya ya katılıyorum. İnsülinin kullanılmaması daha zararlı. İnsülinin tespit edilen zararı yoktur. Haplardan daha masum olduğu kesindir.
Mustafa . 18.01.2018
CEVAP YAZ
İNSÜLİN KULLANIMI BÖBREĞE ZARAR VERİR Mİ BAŞKA BİR DEYİŞLE İNSÜLİNİ BÖBREK Mİ DIŞARI ATAR
Cengizhan . 03.07.2016
CEVAP YAZ
Bende kullanıyorum novamix dabah akşam bi kurtulsam çok acı
Fatma . 18.01.2018
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak bir çok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin b...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında nescafenin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda zara...
Kirazın Zararları
Kirazın Zararları
Kirazın zararları, kiraz lezzetli bir yaz meyvesidir. Lezzetli olduğu gibi sağlık açısından da faydalıdır. Kiraz meyvesi, kiraz sapı ve çekirdekleri sağlık için birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En önemli etkisi antioksidan özelliğid...
Nanenin Zararları
Nanenin Zararları
Nanenin zararları, Nane yüzyıllardır tüketimi yapılan bir bitkidir. Mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi çok eskilerden bu tara alternatif tıpta da başarı ile kullanılmaktadır. Nane sakız, şeker, ağız spreyi ve diş macunlarının içeriğinde de ...
Kekiğin Zararları
Kekiğin Zararları
Kekiğin zararları yazısına geçmeden önce gelin hep beraber kekik nasıl bir bitkiymiş göz atalım. Kekik babagiller ailesine ait olan ve özellikle güneşli havayı çok seven bir bitkidir. Çorak toplarda yetişme gösteren, kökleri saçak şeklinde olan ve...
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık kullanılır. Özellikle bayanların kullanmaları gereken otlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bayan...
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları, Ağda, istenmeyen tüylerden arınmak, kurtulmak için kullanılan yapışkan çeşitli bir maddedir. Vücut bakımı için bayanların kıllarından kurtulma ve çok uzun süreli temizliğe sahip olması, aynı zamanda kıl köklerinin incelmesini sağla...
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları, Amonyak, isminin kökeni Eski Mısır'a dayanmaktadır. Ammoniakon Mısır Tanrısı Amon'un adı, Amon'dan çünkü bu madde eski yıllarda Libya'da bu tanrının tapınağı yanında hazırlanmakta idi. Amon tapınağını ısıtmada kullanılan deve ...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini sağlayan önemli etkenler arasındadır. Küfün ortaya çıkması için ilk önce uygun ortamın oluşması ger...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağıdır. A ve K vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Antioksidan özelliği ile de sağlık açısından g...

 

Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Nanenin Zararları
Kekiğin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Ağdanın Zararları
Amonyak Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Balinin Zararları
Yoğurdun Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Susamın Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Ters İlişki Zararları
Power Plate Zararları
Bulgurun Zararları
Yer Fıstığının Zararları
Cipsin Zararları
Yeşil Çayın Zararları
Avakadonun Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Leblebinin Zararları
Patlıcanın Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Burun Deldirmenin Zararları
Popüler İçerik
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Balinin Zararları, Bali toulen denen bir kimyasal madde içermektedir. Toulen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar verme...
Yoğurdun Zararları
Yoğurdun Zararları
Yoğurdun zararları, yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Yoğurt yüzyıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılm...
Soğan Kürünün Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Soğan kürünün zararları, soğanın Anavatanı Güneybatı olsa da tüm dünyada yetiştirilen bir sebzedir. Günümüzde soğan yeşil ve kuru soğan olarak yaygın ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadı...
Sandaloz Sakızı Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Sandaloz sakızı zararları, sandaloz sakızı çok eski yıllardan günümüze kadar zayıflamak için kullanılan bir üründür. Günümüzde zayıflamak için yaygın ...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkem...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2022