Peynirin Zararları

Peynirin Zararları

Peynirin zararları, peynir özellikle sabah kahvaltılarının ve börek içlerinin vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Süt ürünleri arasında en çok tüketilen ürün peyniridir. Yüzlerce hatta binlerce çeşidi olan peynir, yağlı gıdalar arasında yer aldığı için kilo ile mücadele eden kişiler tarafından pek tüketilmek istenmez. Peynir sağlık açısından inanılmaz faydalı bir üründür. Doğal olarak hazırlanmış peynirler vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir.

Peynir, tüketimi alışkanlık haline getirilmiş sıradan bir ürün olarak değerlendirilmektedir. Aslında peynir bir besin maddesi haricinde kişiye enerji sağlayan inanılmaz bir enerji deposudur. Peynirin içerdiği faydalı maddeler kemik, diş, beyin, zihin gibi pek çok alanda sağlığa sağlık katar. Tüm bu faydaların yanı sıra peynirin bazı yan etkileri de bulunmaktadır.

Peynirin Zararları

  • Peynirin sağlığa birçok anlamda katkısı olsa da bazı zararları da mevcuttur. Peynir nedeni ile oluşabilecek zararlar peynirin yapılış aşaması, peynirin türü ve tüketen kişinin genel sağlık durumuna göre değişim gösterebilir. Peynirin sağlığa zararları şu şekilde sıralanabilir;
  • Peynir çok tüketilen bir süt ürünüdür. Süt ve süt ürünleri bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi olan kişilerin peynir tüketimine dikkat etmeleri gerekir.
  • Yine bazı bünyeler peynirin içinde yer alan laktozu sindirmekte güçlük yaşayabilir. Dolayısı ile vücutta şişlik oluşabilir.
  • Bazı bünyelerde amine içeren gıdalara karşı hassasiyet oluşabilir. Amineye karşı hassas olan kişilerin peynir tüketmesi nedeni ile ciltte döküntü, baş ağrısı ve kan basıncında artış yaşanabilir.
  • Yağlı ve tuzlu peynirlerin kilo yapıcı etkisi vardır. Kilo problemi olan kişilerin aşırı yağlı ve tuzlu peynir tüketiminden kaçınması gerekir.

Peynirin Faydaları

  • Peynirin diş çürükleri üzerinde önemli etkisi vardır. Mükemmel bir kalsiyum deposu olan peynir kalsiyum eksikliği nedeni ile yaşanabilecek hastalıkları engelleyebilir. Özellikle sağlıklı dişler için tüketilebilecek en değerli besin peynirdir. Organik peynirler diş sağlığı açsısından uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Peynirin kansere yakalanma olasılığını azaltıcı etkisi vardır. Düzenli peynir tüketimi vücudu kansere karşı korur. İçeriğinde yer alan bileşenler tarafından kanser riskini azaltan peynir vücudun diğer fonksiyonları için de faydalıdır.
  • Kilo vermeye yardımcı bir besin maddesidir. Bazı peynir türleri diyet listelerinde gönül rahatlığı ile tüketilebilecek şekilde hazırlanmaktadır. Yağ oranı düşük peynirler kilo vermek için tüketilebilir.
  • Kemik yapısını güçlendirici etki yaratır. Peynir bir kalsiyum deposudur. Aynı zamanda B vitamini açısından zengin içeriğe sahip olan peynir kemik ve kemik sağlığını olumlu yönde etkiler. Çocukluk döneminde, gebelik döneminde, emzirme döneminde mutlaka tüketilmelidir. İleri yaşlarda oluşabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı da tüketilmesi önerilmektedir.
  • Peynir kolesterol ve tansiyona karşı iyi gelir. İçeriğinde yer alan sodyum sayesinde kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltıcı etki sağlar.
  • Hamilelik döneminde mutlaka tüketilmelidir. Peynirin içeriğinde yer alan mineraller anne adayı için oldukça önemlidir. İçeriği sayesinde peynir doğum anında oluşabilecek kasılmalar nedeni ile ortaya çıkabilecek problemleri en aza indirir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi için de önemi büyüktür.
  • Migrene karşı faydalı bir besin maddesidir. Migren nedeni ile oluşan baş ağrılarını hafifletici etkisi olduğu düşünülmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sistemi için oldukça faydalı olan peynir bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu birçok hastalığa karşı korur.
  • Uyku problemlerine karşı iyi gelir. Gece yatmadan önce bir miktar peynir tüketildiğinde uykuya daha rahat geçiş sağlanabilir.
  • Stres ve zihin yorgunluğuna karşı faydalıdır.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

Peynir Mayasının Zararları?

Peynir kahvaltıların vazgeçilmez besinleri arasında yerini çoktan almıştır. Peynir bildiğimiz gibi peynir mayası ile yapılmaktadır. Peynir mayasının zararlarını değerlendirebilmek için içeriğini bilmek gerekir. Ne yazık ki üretilen peynirlerde bu içerik bilinmiyor. Sadece peynir mayası kullanıldığı yazıyor. Halbuki peynir mayası çok çeşitli yollardan hazırlanabiliyor. Bunlardan en yaygın olanı süt dana midesinin kullanımıdır. Peynir mayası genellikle süt dananın midesinde olan kimozin enziminin alınmasıyla hazırlanıyor. Midenin iç tabakası çıkarılarak güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Daha sonra öğütülüp peynir altı suyuna konularak mayalanmaya bırakılıyor. Ardında süzüldüğünde peynir mayası kullanıma hazır hale geliyor. Ancak peynirin çok tüketilmesi nedeniyle yani peynir üretimine yetişmek için farklı şekilde peynir mayası da hazırlanabiliyor. Yine süt danası midesinin dondurularak öğütülüyor. Bu bir çözeltinin içine konularak buna asit ilave ediliyor. Ardından asitliğini azaltmak için bir işlemde daha geçirilerek peynir mayası hazırlanabiliyor. Bu mayada kullanılan kimozin denilen hayvansal enzimin faydalı olduğunu düşünsek bile içine asit girdiğinde sağlığımıza nasıl bir etki yapar bilemeyiz.

Olgunlaştırılmış Peynir Zararları?

Olgunlaştırılmış peynir zararlı değil, aksine çok faydalı olur. Özellikle çiğ sütten yapılan peynirlerin en az 4 ay olgunlaştırılması gerekir. Bu süreç daha önce 90 gün olarak belirlenmişken, peynirin olgunlaştırıldığında zararlı bakterilerden elemine edilmesi nedeniyle 4 aya çıkarılmıştır. Peynirin olgunlaştırılması uygun nem koşullarının sağlanarak bekletilmesiyle yapılıyor. Pastörize sütle yapılan taze peynirlerin tüketilmesinde sakınca olmazken, çiğ sütle yapılan peynirlerin mutlaka olgunlaştırılması gerekiyor. Çünkü çiğ sütten pek çok hastalık kapma riski bulunmaktadır. Çiğ sütün içinde bulunan patojenik organizmalar, mikro organizmalar insan sağlığı için çok risklidir. Bu şekilde geçebilen hastalıkların başında tüberküloz ve brusella hastalığı gelmektedir. Brusella hastalığının tedavisi de oldukça zordur. Taze peynirlerde henüz tat ve aroma yeterince oturmadığı için peynirin olgunlaştırılmadığını anlamak çokta zor olmaz. Özellikle açıkta, pazarda satılan peynirlerde olgunlaştırılmayanlar daha çoktur. Bu peynirlerin çiğ sütten yapılıp yapılmadığını da bilemeyiz. Bu nedenle olgunlaştırılmış peynir tüketmekte yarar vardır. Yediğimiz beyaz peynir, salamura peynir gibi türlerin büyük çoğunluğu çiğ sütten yapılmaktadır.

Süzme Peynir Zararlı Mı?

Süzme peynir mayalanmış olan yağsız sütün baskıya alınmadan süzülmesiyle elde edilir. Yumuşak kıvamda bir peyniri türüdür. Süzme peynir içeriğindeki protein oranıyla çok yararlı bir peynirdir Ne yazık ki halk arasında bu fazla bilinmemektedir. Normalde sağlıklı bir yaşam sürdürmek için günde 20-30 gram protein almamız gerekir. Egzersiz ve diyet yaparken ise bunun iki katı protein alınması gerekir. Aynı şekilde 50 yaşından sonra protein ihtiyacı iki katına çıkar. Proteini başka kaynaklardan da alabiliriz. Ancak bu defa yağ gibi fazla kalorili olabilecek besin maddelerini de alabiliriz. Süzme peynir ise yağ oranı düşük bir protein kaynağıdır. İçindeki kazein proteini kaslarınız içinde harika bir seçenektir.
Son Güncelleme : 28.02.2021 00:00:46
Peynirin Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Peynirin Zararları Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Peynirin Zararları"
Peynir neden zararlı olsun ki? Zararlı o kadar yapay gıda varken peynirin ne zararı olabilir?
Hayvan Sever . 18.08.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak bir çok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin b...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında nescafenin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda zara...
Kirazın Zararları
Kirazın Zararları
Kirazın zararları, kiraz lezzetli bir yaz meyvesidir. Lezzetli olduğu gibi sağlık açısından da faydalıdır. Kiraz meyvesi, kiraz sapı ve çekirdekleri sağlık için birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En önemli etkisi antioksidan özelliğid...
Nanenin Zararları
Nanenin Zararları
Nanenin zararları, Nane yüzyıllardır tüketimi yapılan bir bitkidir. Mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi çok eskilerden bu tara alternatif tıpta da başarı ile kullanılmaktadır. Nane sakız, şeker, ağız spreyi ve diş macunlarının içeriğinde de ...
Kekiğin Zararları
Kekiğin Zararları
Kekiğin zararları yazısına geçmeden önce gelin hep beraber kekik nasıl bir bitkiymiş göz atalım. Kekik babagiller ailesine ait olan ve özellikle güneşli havayı çok seven bir bitkidir. Çorak toplarda yetişme gösteren, kökleri saçak şeklinde olan ve...
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık kullanılır. Özellikle bayanların kullanmaları gereken otlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bayan...
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları, Ağda, istenmeyen tüylerden arınmak, kurtulmak için kullanılan yapışkan çeşitli bir maddedir. Vücut bakımı için bayanların kıllarından kurtulma ve çok uzun süreli temizliğe sahip olması, aynı zamanda kıl köklerinin incelmesini sağla...
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları, Amonyak, isminin kökeni Eski Mısır'a dayanmaktadır. Ammoniakon Mısır Tanrısı Amon'un adı, Amon'dan çünkü bu madde eski yıllarda Libya'da bu tanrının tapınağı yanında hazırlanmakta idi. Amon tapınağını ısıtmada kullanılan deve ...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini sağlayan önemli etkenler arasındadır. Küfün ortaya çıkması için ilk önce uygun ortamın oluşması ger...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağıdır. A ve K vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Antioksidan özelliği ile de sağlık açısından g...

 

Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Nanenin Zararları
Kekiğin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Ağdanın Zararları
Amonyak Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Balinin Zararları
Yoğurdun Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Susamın Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Ters İlişki Zararları
Power Plate Zararları
Bulgurun Zararları
Yer Fıstığının Zararları
Cipsin Zararları
Yeşil Çayın Zararları
Avakadonun Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Leblebinin Zararları
Patlıcanın Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Burun Deldirmenin Zararları
Popüler İçerik
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Balinin Zararları, Bali toulen denen bir kimyasal madde içermektedir. Toulen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar verme...
Yoğurdun Zararları
Yoğurdun Zararları
Yoğurdun zararları, yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Yoğurt yüzyıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılm...
Soğan Kürünün Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Soğan kürünün zararları, soğanın Anavatanı Güneybatı olsa da tüm dünyada yetiştirilen bir sebzedir. Günümüzde soğan yeşil ve kuru soğan olarak yaygın ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadı...
Sandaloz Sakızı Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Sandaloz sakızı zararları, sandaloz sakızı çok eski yıllardan günümüze kadar zayıflamak için kullanılan bir üründür. Günümüzde zayıflamak için yaygın ...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkem...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2022