Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Peynirin Zararları

Peynirin Zararları

Peynirin zararları, peynir özellikle sabah kahvaltılarının ve börek içlerinin vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Süt ürünleri arasında en çok tüketilen ürün peyniridir. Yüzlerce hatta binlerce çeşidi olan peynir, yağlı gıdalar arasında yer aldığı için kilo ile mücadele eden kişiler tarafından pek tüketilmek istenmez. Peynir sağlık açısından inanılmaz faydalı bir üründür. Doğal olarak hazırlanmış peynirler vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir.

Peynir, tüketimi alışkanlık haline getirilmiş sıradan bir ürün olarak değerlendirilmektedir. Aslında peynir bir besin maddesi haricinde kişiye enerji sağlayan inanılmaz bir enerji deposudur. Peynirin içerdiği faydalı maddeler kemik, diş, beyin, zihin gibi pek çok alanda sağlığa sağlık katar. Tüm bu faydaların yanı sıra peynirin bazı yan etkileri de bulunmaktadır.

Peynirin Zararları Nelerdir?

  • Peynirin sağlığa birçok anlamda katkısı olsa da bazı zararları da mevcuttur. Peynir nedeni ile oluşabilecek zararlar peynirin yapılış aşaması, peynirin türü ve tüketen kişinin genel sağlık durumuna göre değişim gösterebilir. Peynirin sağlığa zararları şu şekilde sıralanabilir;
  • Peynir çok tüketilen bir süt ürünüdür. Süt ve süt ürünleri bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi olan kişilerin peynir tüketimine dikkat etmeleri gerekir.
  • Yine bazı bünyeler peynirin içinde yer alan laktozu sindirmekte güçlük yaşayabilir. Dolayısı ile vücutta şişlik oluşabilir.
  • Bazı bünyelerde amine içeren gıdalara karşı hassasiyet oluşabilir. Amineye karşı hassas olan kişilerin peynir tüketmesi nedeni ile ciltte döküntü, baş ağrısı ve kan basıncında artış yaşanabilir.
  • Yağlı ve tuzlu peynirlerin kilo yapıcı etkisi vardır. Kilo problemi olan kişilerin aşırı yağlı ve tuzlu peynir tüketiminden kaçınması gerekir.

Peynirin Faydaları Nelerdir?

  • Peynirin diş çürükleri üzerinde önemli etkisi vardır. Mükemmel bir kalsiyum deposu olan peynir kalsiyum eksikliği nedeni ile yaşanabilecek hastalıkları engelleyebilir. Özellikle sağlıklı dişler için tüketilebilecek en değerli besin peynirdir. Organik peynirler diş sağlığı açsısından uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Peynirin kansere yakalanma olasılığını azaltıcı etkisi vardır. Düzenli peynir tüketimi vücudu kansere karşı korur. İçeriğinde yer alan bileşenler tarafından kanser riskini azaltan peynir vücudun diğer fonksiyonları için de faydalıdır.
  • Kilo vermeye yardımcı bir besin maddesidir. Bazı peynir türleri diyet listelerinde gönül rahatlığı ile tüketilebilecek şekilde hazırlanmaktadır. Yağ oranı düşük peynirler kilo vermek için tüketilebilir.
  • Kemik yapısını güçlendirici etki yaratır. Peynir bir kalsiyum deposudur. Aynı zamanda B vitamini açısından zengin içeriğe sahip olan peynir kemik ve kemik sağlığını olumlu yönde etkiler. Çocukluk döneminde, gebelik döneminde, emzirme döneminde mutlaka tüketilmelidir. İleri yaşlarda oluşabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı da tüketilmesi önerilmektedir.
  • Peynir kolesterol ve tansiyona karşı iyi gelir. İçeriğinde yer alan sodyum sayesinde kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltıcı etki sağlar.
  • Hamilelik döneminde mutlaka tüketilmelidir. Peynirin içeriğinde yer alan mineraller anne adayı için oldukça önemlidir. İçeriği sayesinde peynir doğum anında oluşabilecek kasılmalar nedeni ile ortaya çıkabilecek problemleri en aza indirir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi için de önemi büyüktür.
  • Migrene karşı faydalı bir besin maddesidir. Migren nedeni ile oluşan baş ağrılarını hafifletici etkisi olduğu düşünülmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sistemi için oldukça faydalı olan peynir bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu birçok hastalığa karşı korur.
  • Uyku problemlerine karşı iyi gelir. Gece yatmadan önce bir miktar peynir tüketildiğinde uykuya daha rahat geçiş sağlanabilir.
  • Stres ve zihin yorgunluğuna karşı faydalıdır.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

peynir mayasının zararları?

Peynir kahvaltıların vazgeçilmez besinleri arasında yerini çoktan almıştır. Peynir bildiğimiz gibi peynir mayası ile yapılmaktadır. Peynir mayasının zararlarını değerlendirebilmek için içeriğini bilmek gerekir. Ne yazık ki üretilen peynirlerde bu içerik bilinmiyor. Sadece peynir mayası kullanıldığı yazıyor. Halbuki peynir mayası çok çeşitli yollardan hazırlanabiliyor. Bunlardan en yaygın olanı süt dana midesinin kullanımıdır. Peynir mayası genellikle süt dananın midesinde olan kimozin enziminin alınmasıyla hazırlanıyor. Midenin iç tabakası çıkarılarak güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Daha sonra öğütülüp peynir altı suyuna konularak mayalanmaya bırakılıyor. Ardında süzüldüğünde peynir mayası kullanıma hazır hale geliyor. Ancak peynirin çok tüketilmesi nedeniyle yani peynir üretimine yetişmek için farklı şekilde peynir mayası da hazırlanabiliyor. Yine süt danası midesinin dondurularak öğütülüyor. Bu bir çözeltinin içine konularak buna asit ilave ediliyor. Ardından asitliğini azaltmak için bir işlemde daha geçirilerek peynir mayası hazırlanabiliyor. Bu mayada kullanılan kimozin denilen hayvansal enzimin faydalı olduğunu düşünsek bile içine asit girdiğinde sağlığımıza nasıl bir etki yapar bilemeyiz.

olgunlaştırılmış peynir zararları?

Olgunlaştırılmış peynir zararlı değil, aksine çok faydalı olur. Özellikle çiğ sütten yapılan peynirlerin en az 4 ay olgunlaştırılması gerekir. Bu süreç daha önce 90 gün olarak belirlenmişken, peynirin olgunlaştırıldığında zararlı bakterilerden elemine edilmesi nedeniyle 4 aya çıkarılmıştır. Peynirin olgunlaştırılması uygun nem koşullarının sağlanarak bekletilmesiyle yapılıyor. Pastörize sütle yapılan taze peynirlerin tüketilmesinde sakınca olmazken, çiğ sütle yapılan peynirlerin mutlaka olgunlaştırılması gerekiyor. Çünkü çiğ sütten pek çok hastalık kapma riski bulunmaktadır. Çiğ sütün içinde bulunan patojenik organizmalar, mikro organizmalar insan sağlığı için çok risklidir. Bu şekilde geçebilen hastalıkların başında tüberküloz ve brusella hastalığı gelmektedir. Brusella hastalığının tedavisi de oldukça zordur. Taze peynirlerde henüz tat ve aroma yeterince oturmadığı için peynirin olgunlaştırılmadığını anlamak çokta zor olmaz. Özellikle açıkta, pazarda satılan peynirlerde olgunlaştırılmayanlar daha çoktur. Bu peynirlerin çiğ sütten yapılıp yapılmadığını da bilemeyiz. Bu nedenle olgunlaştırılmış peynir tüketmekte yarar vardır. Yediğimiz beyaz peynir, salamura peynir gibi türlerin büyük çoğunluğu çiğ sütten yapılmaktadır.

süzme peynir zararlı mı?

Süzme peynir mayalanmış olan yağsız sütün baskıya alınmadan süzülmesiyle elde edilir. Yumuşak kıvamda bir peyniri türüdür. Süzme peynir içeriğindeki protein oranıyla çok yararlı bir peynirdir Ne yazık ki halk arasında bu fazla bilinmemektedir. Normalde sağlıklı bir yaşam sürdürmek için günde 20-30 gram protein almamız gerekir. Egzersiz ve diyet yaparken ise bunun iki katı protein alınması gerekir. Aynı şekilde 50 yaşından sonra protein ihtiyacı iki katına çıkar. Proteini başka kaynaklardan da alabiliriz. Ancak bu defa yağ gibi fazla kalorili olabilecek besin maddelerini de alabiliriz. Süzme peynir ise yağ oranı düşük bir protein kaynağıdır. İçindeki kazein proteini kaslarınız içinde harika bir seçenektir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 02:56:59
Peynirin Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Peynirin Zararları Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Peynirin Zararları"
Peynir neden zararlı olsun ki? Zararlı o kadar yapay gıda varken peynirin ne zararı olabilir?
Hayvan Sever . 18.08.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024