Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mısırın Zararları

Mısırın Zararları

Mısırın zararları, mısır yaz aylarında zevkle tüketilen bir besin maddesidir. Yemeklere ve salatalara ekstra lezzet katmak için kullanılabilen mısırın sağlık açısından da pek çok yararı vardır. Kalsiyum, magnezyum, demir, B6 ve B12 vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda sodyum ve doymamış yağlar içeren mısır, bir nevi potasyum kaynağıdır. Mısır sebze grubunda yer alsa da gerçekte tahıl ürünlerine dahil bir besindir.

Mısırın Zararları Nelerdir?


Mısır sağlık açısından herhangi bir risk taşıyan besin maddesi olmasa da bazı bünyelerde ve bazı hastalıklara karşı tedavi gören kişilerde yan etkileri oluşabilir.
  • Mısır tüketimi astım hastaları için risk faktörü olabilir. Mısır astım hastalığını tetikleyebilecek bir besin kaynağıdır. Alerjik astım hastalığında alerjinin artmasına yol açabilir.
  • Şeker hastaları için de bazı yan etkiler oluşturabilir. Mısırın kan şekerini yükseltici bir etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Aşırı mısır tüketimi şişkinlik ve gaz problemine yol açabilir. Fazla mısır tüketimi bağırsaklarda gaz birikmesine yol açarak bağırsaklara zarar verebilir.
  • Mide rahatsızlığı yaşamamak için aşırı mısır tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı mısır hazımsızlığa yol açabilir.
  • Mısırın fazla tüketimi nedeni ile ishal sorunu yaşanabilir.
  • Aşırı mısır tüketimi diş sağlığını olumsuz etkileyerek diş çürüklerine yol açabilir.
  • Aşırı mısır kilo alımına yol açan bir etkendir.

Mısırın Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlayarak, sindirim sisteminin sağlığını korur. Lif bakımından zengin bir içeriğe sahip olan mısır kolesterol emilimine katkıda bulunur. Bu özelliği ile bağırsak sorunlarına ve ishale karşı faydalıdır. Mısır kabızlık, hemoroit ve kolon kanserine karşı vücudu koruyucu etkiye sahiptir.
  • Kansızlığa karşı iyi gelir. Kansızlık vücutta yaşanan B12 ve folik asitlerin yetersizliğinden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Mısırın içeriğinde bol miktarda B12 ve folik asit bulunmaktadır. Mısır kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini karşılayabilecek özelliktedir. Anemiye yol açabilecek demir eksikliği için de iyi bir kaynaktır.
  • Mısır vücuda dinçlik katarak enerjiyi arttır. Özellikle ağır aktivitelerde bulunan kişiler ve sporla uğraşanlar mısır tüketerek kaybettikleri enerjiyi tekrar kazanabilirler.
  • Mısır kilo vermeye yardımcı olur. Bağırsak üzerinde olumlu etkileri olan mısır bağırsak hareketlerini düzenleyerek kilo verme sürecine destek olur.
  • Hipertansiyon ve diyabete karşı faydalıdır.
  • Göz sağlığını koruyucu etkisi vardır. İçeriğinde yer alan beta-karoten görme kabiliyetinin artmasına yardımcı olur.
  • Mısırın kanserden koruyucu özelliği vardır. Vücudu özellikle karaciğer ve meme kanserine karşı koruma altına alır.
  • Gebelik döneminde de güvenle tüketilebilecek bir besin maddesidir. Gebelik döneminde el ve ayaklarda ödem, kan basıncında artış yaşanırsa mısır tüketimine ara verilmelidir.
  • Kalp sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü dengede tutar. Kan basıncını kontrol altına alan mısır felç ve kalp krizi gibi riskleri en aza indidir.
  • İleri yaşlarda açığa çıkabilecek Alzheimer hastalığına karşı faydalıdır. Alzheimer hastalığını tetikleyen riskleri ortadan kaldırıcı etkisi vardır.
  • Cilt ve saç sağlığı için de faydalı bir besindir. Cilt sağlığı için oldukça önemli rol oynayan A vitamini bakımından iyi bir kaynaktır. Mısırın içeriğinde barındırdığı birçok mineral cilt gözeneklerinin açılmasını ve cildin nemini korumasını sağlar. Özellikle kuru cilt yapısında oluşabilecek dökülme ve kaşıntıya karşı iyi gelir.
  • Saç sağlığı için de aynı şekilde faydaları azımsanmayacak kadar fazladır. Saç diplerinin sağlığını koruyarak saçlarda dökülmeyi engeller ve saça doğal bir parlaklık kazandırır.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

haşlanmış mısır gaz yapar mı?

Haşlanmış mısır yaz günlerinde çoğu kişinin severek yediği bir besindir. B6 ve B12 vitamini kaynağı olan, aynı zamanda potasyum, sodyum ve doymamış yağlar içeren bu besini fazla tüketmemekte yarar var. Azı karar olan haşlanmış mısırın ölçüsünü kaçırırsanız gaz sorunu yaşayabilirsiniz. Bağırsaklarınızı rahatsız eden bu soruna karında şişkinlik ve hazımsızlık sorunu da eşlik edebilir. Çünkü haşlanmış mısır lif bakımından zengindir. Dolayısıyla hazmı oldukça zordur. Bu nedenle sindirim sisteminde gaz, hazımsızlık, ishal, şişkinlik gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

haşlanmış mısır ishal yaparmı?

Haşlanmış mısır bu faydalı besinin en sağlıklı tüketim şeklidir. Normal miktarlarda haşlanmış mısır tüketmek oldukça faydalı olur. Başta cilt sağlığı olmak üzere vücudumuzda sayısız faydaları vardır. Ancak haşlanmış mısır içerdiği besin maddeleri ve lif oranı bakımından sindirim sistemine faydalı olduğu kadar kabızlık ve ishal sorunlarını da beraberinde getirebilir. Aşırı haşlanmış mısır yemek lifli bir besin olduğundan kabızlığa neden olabilir. Haşlanmış mısır ile birlikte bol miktarda su içilirse de ishale neden olabilir. Aynı zamanda şişkinlik ve gaz sorunu yaşamanıza, kilo almanıza da yol açabilir. Bu yüzden aşırı miktarda haşlanmış mısır tüketmemeye dikkat etmeliyiz.

haşlanmış mısır kabız yaparmı?

Mısır özellikle haşlanmış mısır severek tükettiğimiz besinlerden biridir. Mısır lif oranı yüksek bir besindir. Bu nedenle sindirim sistemine çok faydalı etkiler yapar. Normalde haşlanmış mısır kabız yapmaz. Ancak tüketiminde aşırılığa kaçılırsa boşaltım sisteminde sorun yaratabilir ve kabızlık etkisi gösterebilir. Günde bir tane haşlanmış mısır yemek kabızlığa yol açmaz. Bu miktarın aşılması çok sayıda haşlanmış mısır yenmesi sindirim sisteminde başta kabızlık olmak üzere, hazımsızlık gibi istenmeyen sorunlara neden olabilir. Kabızlığın bir nedeni de fazla miktarda lifli besin tüketmektir. Haşlanmış mısırdaki lif oranı besinlerin bağırsaklarda katılaşmasına yani kabızlığa neden olabilir. Bu yüzden haşlanmış mısır tüketirken dikkat etmeniz gerekir.

haşlanmış mısır mideye dokunurmu?

Haşlanmış mısır vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengindir. Yemeklerde, salata ve çorbalarda tercih ettiğimiz haşlanmış mısırı yaz geldiğinde daha fazla tüketmeye başlarız. Ancak haşlanmış mısırın mideye dokunacağını da dikkate almalısınız. Özellikle fazla miktarda haşlanmış mısır tükettiğinizde bunun sindirimi zor olacaktır. Çünkü mısırın lif oranı yüksektir. Bu yüzden midenize dokunabilir, şişkinlik, gaz, hazımsızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun devamında bağırsaklarda emilim azlığı olacağı için ishal sorunu yaşayabilirsiniz. Haşlanmış mısırı makul ölçülerde tüketirseniz faydalarından yararlanır ve bu sorunları yaşamazsınız.

haşlanmış mısır şeker hastalarına zararlımı?

Haşlanmış mısır hemen herkesin sevdiği bir yiyecektir. Özellikle evde yapıldığında tadına doyum olmaz. Haşlanmış mısır şeker hastalarının tüketebileceği besinler arasında yer alır. Ancak aşırı miktarda tüketmemek koşuluyla haşlanmış mısır yemelerini tavsiye ederiz. Çünkü haşlanmış içeriğinde karbonhidrat vardır. Bu nedenle belli bir glisemik indeksi bulunur. Glisemik indeksi 50 ve altında olan besinler şeker hastalarına uygundur. Haşlanmış mısırında glisemik indeksi 50 civarında olduğundan abartılmadan tüketilebilir. Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini daha hızlı yükseltir. Bu yüzden kişilerin kişiler daha çabuk acıkır ve daha fazla yemek isterler. Bu kişiler daha fazla kilo aldıkları gibi şeker hastası olanların kan şekeri oranı da yükselir.

haşlanmış mısır şekeri yükseltirmi?

Haşlanmış mısır içeriğinde karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidratların kan şekerini yükseltme etkisi vardır. Bunu glisemik indeksine göre değerlendirebilir. Bazı besinler kan şekerini yavaş yükseltirken, bazıları hızlı bir şekilde yükseltir. Bu etki glisemik indeks değerine göre olur. Glisemik indeks değeri düşük olanlar kana yavaş karıştığı için kan şekerini yavaş yükseltir. Glisemik indeksi yüksek olanlar ise kan şekerini hızlı yükseltir. Aynı zamanda çabuk acıkmanızı sağlayarak kilo almanızda etili olurlar. Buna göre glisemik indeksi 50 ve altında olanlar şeker hastaları için aşırılığa kaçmamak kaydıyla uygundur. Haşlanmış mısırın glisemik indeksi 50 kadardır. Buna göre şeker hastaları ölçülü bir şekilde haşlanmış mısır tüketebilir.

konserve mısır zararlı mı?

Mısır sevilen, faydalı bir besindir. Ancak konserve mısır tüketiminin ne kadar faydalı olduğu tartışmalıdır. Çünkü uzmanlar konserve şeklinde hazırlanan besinlerin tüketiminin zararlı olabileceğini belirtiyorlar. Uzmanlar konserve mısırın raf ömrünü uzatmak için kullanılan Bishenol A (BPA) adındaki kimyasalın konserve içindeki besinlerin içine işlediğini belirtiyorlar. Dolayısıyla konserve mısır tüketimi diyabet hastalığı, kalp hastalığı, adet düzensizliği, meme kanseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca kadınlarda yumurta hücresinin, erkeklerde eşey hormonlarının kalitesini düşürebiliyor. Bu durumda konserve mısır tüketmek sizin tercihinize kalıyor.

mısır ekmeği şekeri yükseltirmi?

Mısır ekmeği mısır unuyla yapılmaktadır. Mısır ununda bulunan kalori miktarının % 84 kadarı karbonhidratlardan gelmektedir. Mısır ekmeğinin şekeri yükseltip yükseltmediğine bakmak için mısır ekmeğinin glisemik indeksini değerlendirmek gerekir. Karbonhidratların bir kısmı kan şekerini hızla yükseltirken, bir kısmı yavaş yükseltir. Bunun sebebi sahip oldukları glisemik indeks değeridir. Glisemik indeks 50 ve altında olduğunda kan şekeri daha yavaş yükselir. Bunu üzerindeki glisemik indeks değerine sahip besinler kan şekerini hızla yükseltir ve şeker hastaları için önerilmez. Mısırın glisemik indeksi 55 seviyesindedir. Bu demek oluyor ki şeker hastaları için mısır ekmeği sınırda bir besindir. Fazla miktarda mısır ekmeği tüketilirse kandaki şeker düzeyi hızlı bir şekilde yükselecektir. Bu nedenle mısır ekmeği şeker hastaları tarafından kontrollü şekilde tüketilmelidir. Ayrıca mısır ekmeğinin yanında yiyeceğiniz bazı yiyeceklerde glisemik indeksini azaltabilir. Bunun için önerebileceğimiz besinler yoğurt ve ayran olabilir. Mısır ekmeğini ölçülü tüketir, yanında bir bardak ayran, bir kase yoğurt yerseniz kan şekeriniz hızla yükselmez.

patlamış mısırın zararları?

Patlamış mısır pek çoğumuzun en sevdiği atıştırmalıklardan biridir. Özellikle sinema keyfi yaparken vazgeçilmez bir besindir. Aslında bol lifli ve vitamin kaynağıdır. Ancak yağlı ve tuz hazırlanan patlamış mısır yanında bazı zararları da beraberinde getirir. Hem kalorisi yükselir, hem de tuz ve yağ sağlığımıza zararlı olur. Bunun yanında mikrodalga için üretilen mısırlar içerdiği tereyağı aroması nedeniyle bazı hastalıklara zemin hazırlar. Böbrek ve akciğer hastalıkları, alzheimer bunlara örnek verilebilir. Diyasetil içerdiğinden sinir hücreleri bundan zarar görebilir. Mikrodalga mısırlar işlenmiş yağlarla üretildiği içinde kalp ve damar sağlığı bakımında tavsiye edilmemektedir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 22:37:08
Mısırın Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mısırın Zararları Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Mısırın Zararları"
Çok güzel aciklamissuniz Aklımda ki bir konu açıklığa kavuştu. Teşekkür ederiz
Canan Trak . 11.09.2018 12:47:44
CEVAP YAZ
vallahi billahi ayağınızı öpiyim çok güzel olmş
Serkan . 07.02.2018
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024