Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Klorun Zararları

Klorun Zararları

Klorun zararları, klor içme sularına katılarak günlük yaşantımıza girmektedir. Bu uygulama 1800'lü yıllardan itibaren yapılmaktadır. Ancak suyun dezenfeksiyonu için klor kullanılması aslında güvenli ve etkili olduğu için değil, maliyet açısından en ucuz olduğu için tercih edilmektedir. Teknoloji alanındaki gelişmelere rağmen, uzun vadedeki etkisi tam olarak bilinmese de klor hala kullanılmaya devam edilmektedir. İçme suyunda yüzme havuzları için güvenli görülen oranda klor bulunmasına çok sık rastlanır. Bu konuda yapılan bazı araştırmalarda klorlu su içen kişilerin, içmeyenlere oranla %93 oranında kanser riski altında olduğu belirlenmiştir.

Klor suyun içine karıştırıldığında, suda bulunan doğal bileşiklerle birlikte trihalomethane oluşturur. Klorun oluşturduğu bu ürünler, vücuttaki serbest radikalleri tetikleyip, hücre hasarları meydana getirir. Bunlar oldukça kanserojen etkiye sahip olur. Klorun önemli bir zararı da kalp krizinin nedenleri arasında olan damar sertliğine neden olması gelir. Bu konuda bazı araştırmacılar klor kullanımından 20 yıl sonra kanser ve kalp hastalıklarının oluşmaya başladığını belirtirler. Zararlı etkilerinin yaklaşık üçte ikisinin duş alırken, klorun solunması ve cilt tarafından emilmesi nedeniyle oluştuğunu düşünürler. Klor sağlık açısından insanlara ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Klorun zararları nelerdir?

  • Klor insan sağlığına zararlı olmakta ve kanserojen etki yapmaktadır. Cilt temasında cilt kanseri, solunmasında akciğer kanseri, içildiğinde mide ve prostat kanseri gibi rahatsızlıkların tetikleyicisi olur. Vücudun dışa açılan göz, burun, kulak gibi alanlarda mukozada tahriş edici etkisi olmaktadır. Klor alınan miktara ve zamana göre farklı etkiler yapar.
  • Klorun uçucu özelliği olması nedeniyle, suyun içinde %70 oranında buharlaşarak, etkisini yitirir. Bu şekilde gaz haline geldiğinde, özellikle kapalı havuzlarda solunum sistemi üzerinde oldukça zararlı etkileri vardır.
  • Klor bütün bakteriler, mikroorganizmalar ve virüsler üzerinde etkili olmaz. Dolayısıyla etkisi yetersiz kalmaktadır.
  • Gaz ya da sıvı halde doğaya karıştığında, çevreye zarar verici etkiler yapar.
  • Klorlama yaparken sıcaklık etkisi, ışık, suyun kimyasal yapısı gözetilerek dozaj kullanılmalıdır. Bu kadar fazla değişken olduğundan, en uygun dozajın belirlenmesi oldukça güç olur. Bu nedenle sürekli kontrol mekanizması için çalışma yapılmalıdır.
  • Klorun devamlı kullanımı gerekmektedir. Bu ise işletmenin girdi maliyetlerini yükseltici etki gösterir.
  • Havuzlarda ekipmanlara ve depoya zarar verici etkileri vardır. Seramiklere, derz ve dolgulara zarar vererek, onları yıpratır.
  • Kullanımında doz ayarlanamazsa, suyun pH değerine göre farklı kimyasallara dönüşme olasılığı bulunduğundan, kendine has özelliğini yitirebilir.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

klor fazlalığında görülen hastalıklar?

Vücuttaki Ph dengesinden, sinir sinyalleri ve sıvı düzeninden sorumlu element klordur. Normalde yetişkinlerin kanında 1 litrede 98-107 miliekilaven klor bulunmalıdır. Bunun fazlası olduğunda hipokloremi denilen sorun ortaya çıkar. Vücutta klor fazlalığı olursa kişide bulantı, uzun süreli kusma, uyuşma, karıncalanma, yorgunluk, solunum sorunları, kas güçsüzlüğü, yüksek tansiyon, ishal, kasılma, kan şekeri yüksekliği gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtileri yaşayanlar basit bir kan testi sayesinde kandaki klor fazlalığının tespit edilmesini sağlayabilir. Aksi halde klor fazlalığı böbrek yetmezliği, böbrek taşı oluşumu, böbrek yaralarının iyileşmesinde gecikme olması, kas sorunları kemik rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, koma hali ve ölüme gidebilecek ciddi hastalıklar ve sonuçlar doğurabilir. Kanda klor fazlalığı olan kişiler vücutta sıvı eksilmesine neden olabilecek alkol ve kafein alımından uzak durmalıdır. Bol su içmeli ve tuzu diyetlerinden çıkarmalıdır. Ayrıca doktorun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır. Tüm bunların yanında klor fazlalığı yüzünden ortaya çıkabilecek böbrek sorunları için kişilerin bir hastanenin nefroloji dalına başvurmaları önerilir.

klorlu su içilir mi?

Klor, şehirlerdeki içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılan bir doymuş tuz çözeltisidir. Uzun süre klorlu su tüketen insanlarda birçok sorun görülebilir. Uzmanlar klorlu suyu bırakın içmenin temas etmenin bile kişide olumsuz etkilere neden olabileceğini söylemektedir. Uzun süre klorlu su tüketen kişilerde akciğer iltihaplanması, bronşit, kanser ve diş korozyonu gibi birçok hastalık görülebilir. Bu yüzden klorlu su tüketimi sakıncalıdır.

klor fazlalığında ne olur?

Klor kandaki en önemli elektrolitler arasındadır. Başlıca klor kaynağımız sofra tuzudur. Bunun yanında bazı süt, et,yumurta gibi bazı yiyeceklerden de klor alırız. Klor kanda belirli bir seviyede olmalıdır. Vücudumuzda kan basıncının ve hücre sıvılarının kontrol altında tutulmasında klorun etkisi fazladır. Vücutta kullanılmayan fazla klor idrarla birlikte dışarıya atılır. Ancak böbrek hastalıkları, böbrek yetmezliği, ishal, kusma, aşırı egzersiz fazla tuz alımı, diyabet, kandaki sodyumun fazla olması gibi nedenlerle kanda klor fazlalığı ortaya çıkabilir. Klor fazlalığı beraberinde pek çok sağlık sorununu gündeme getirebilir. Öncelikle vücutta ödem olur. Ayrıca kramplar, kaslarda güçsüzlük, yüksek tansiyon sorunu yaşanabilir. Bunların dışında kalp atışlarında düzensizlik, kollarda ve bacaklarda uyuşma, konsantrasyon güçlüğü, kişilik değişimleri, kafa karışıklığı gibi ruhsal sorunlarda klor fazlalığının olumsuz etkileri arasındadır. Bunlar uzun süreli klor fazlalığında vücudumuzda görebileceğimiz etkilerdir. Kandaki klor miktarını kontrol etmek için basit bir test yapılabilir. Klor eksikliğinde ya da klor fazlalığında mutlaka önlem alınması gerekir.

havuzdaki klorun yan etkileri?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havuz keyfini kaçırmak istemeyenler havuzdaki klorun yan etkilerine de dikkat etmelidir. Bu kış aylarında kapalı havuzlar içinde geçerlidir. Havuzda hem mikroplar için, he de yosunlanmayı önlemek için klor kullanılır. Ancak bunun bazı yan etkileri olabilir. Öncelikle klor havuz suyunun asitliğini düşürür. Bu nedenle suyun Ph derecesi de mutlaka ayarlanmalıdır. Aksi halde diş yapısında aşınmaya neden olabilir. Ayrıca klor başta hassas cilt yapısı olmak üzere çocuklarda ve bebeklerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Ciltte beklenmeyen kırmızı döküntüler ortaya çıkabilir. Havuz kullanımı arttıkça döküntülerde iltihaplanma oluşabilir. Uzun süre klora maruz kalma akciğerleri de enfeksiyona, bronşit, astım gibi hastalıklara karşı savunmasız bırakabilir. Bu sorun daha çocuk gelişme çağındaki bebeklerde ve çocuklarda ortaya çıkabilir. Ayrıca havuzdaki klor ter, idrar gibi etmenlerle buluştuğunda kimyasal bir gaz oluşumuna neden olabilir. Bu akciğerler ve havuz suyu yutulduğunda mideye zararı olabilecek bir sorundur. Bu nedenle havuza girme süresini azaltmanız ve çıkınca duş almanızı tavsiye ederiz.
Son Güncelleme : 20.01.2024 06:15:34
Klorun Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Klorun Zararları Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Klorun Zararları"
yuvarlak ifadelerle kesin yargılara varılmış.cevabını alamadığım sorular: 1-klor kullanmayan insan tanımı nedir? 2- hangi miktar alınırsa kanser riski artıyor?3- birikme özelliği var mı? 4- uçucu bir element olduğuna göre alınan miktarı nasıl tespit ediyorsunuz?
Ertuğrul Aslan . 21.01.2018
CEVAP YAZ
Faydalı bilgileriniz için teşekkür ederiz.
Alim Doğan Özcivan . 29.12.2017
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024