Lazer Göz Ameliyatı Zararları Riskleri ve Sonrası

Lazer göz ameliyatı, görüş sorunlarından kurtulmayı hedefleyenler için popüler bir tercih olsa da, potansiyel zararları ve riskleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar, hasta güvenliği ve başarı oranını artırmak açısından büyük önem taşır.
Lazer Göz Ameliyatı Zararları Riskleri ve Sonrası
08 Eylül 2024

Lazer Göz Ameliyatı Zararları


Lazer göz ameliyatı, göz hastalıklarından kurtulmak isteyen bireylerin en büyük çekincelerinden biridir. Bu ameliyat sayesinde uzun yıllar miyop, astigmat, hipermetrop gibi göz hastalıkları nedeniyle gözlük kullanan hastalar gözlükten kurtulmaktadır. Günümüzde lazer göz ameliyatı oldukça fazla tercih edilmektedir. Ancak, pek çok cerrahi müdahalenin yan etkileri ve riskleri olduğu gibi, lazerle göz ameliyatının da bazı zararları bulunmaktadır. Bu nedenle, fayda ve zarar arasındaki denge dikkatlice değerlendirilmelidir. Cerrah tarafından hastanın kişisel durumuna göre bir karar verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, gözlük ya da lensten kurtulmayı arzu eden hastalar ilerleyen yıllarda bazı göz hastalıkları ile mücadele etmek zorunda kalabilir.

Lazerle Göz Ameliyatı Zararları Nelerdir?


Hastaya lazer göz ameliyatı uygulanmadan önce tüm tetkiklerin çok iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Lazerle göz ameliyatı üç şekilde gerçekleştirilmektedir ve bu üç lazer yöntemi de kendine özgü bazı riskler içermektedir. Halk arasında "çizdirmek" olarak da anılan lazer tedavisinin bir tanesinde aslında lazer kullanılmamakta ve cerrahi müdahale elmas bir aparat ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem riskli olduğundan diğer lazer yöntemlerine göre çok az uygulanır. En çok tercih edilen uygulamalar LASIK ve LASEK olarak anılan lazer ameliyatlarıdır.

  • LASIK ile göz ameliyatında, korneanın ön kısmında bulunan tabaka herhangi bir aparat kullanılmadan doğrudan lazer ile kaldırılır ve kornea düzeltilir. Bu yöntemin en büyük zararı, korneada meydana gelen deformasyondur. Çünkü korneadaki sinirler zarar görür ve kornea kendisini yenileyemediğinden zamanla göz içerisinde kuruluk şikayetlerinin yaşanmasına neden olur.
  • LASEK yöntemi ise doğrudan göze uygulandığı için bu tabakanın zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
  • Gece görüş açısında değişiklikler meydana gelebilir. Bu nedenle gece araç kullanmak zorunda olan hastalar için fayda ve zararlarının çok iyi belirlenmesi gerekmektedir.
  • Göz, vücudun en hassas bölgelerinden bir tanesidir ve enfeksiyon kapma ihtimali oldukça fazladır. Lazerle göz ameliyatında kornea açıldığından, ameliyathanenin ve kullanılan materyallerin hijyeni büyük önem arz etmektedir. Ayrıca operasyon sonrasında da aynı steril ortamın devam ettirilmesi, ameliyattan beklenen maksimum faydanın sağlanabilmesi için yararlıdır.
  • Lazer göz ameliyatı zararları denilince belki de en önemlisi, ilerleyen yıllarda korneanın erimesi ihtimalidir. Kornea erimesi hem oldukça tehlikelidir hem de gözlükten kurtulmayı hedefleyen bazı hastaların göz numarasının daha da büyümesine neden olabilir. Hatta çok ilerleyen vakalarda kornea nakli dahi gündeme gelebilir.

Ekstra Bilgiler


Lazer göz ameliyatı öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Ameliyat öncesinde doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız, ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca, ameliyat sonrası düzenli kontrollerin aksatılmaması, olası komplikasyonların erken tespit edilmesine yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, lazer göz ameliyatı, doğru hasta seçimi ve uygun şartlar altında gerçekleştirildiğinde yüksek başarı oranlarına sahiptir. Ancak, her cerrahi müdahalede olduğu gibi, riskler ve yan etkiler de göz ardı edilmemelidir. Hastalar, ameliyat öncesi ve sonrası süreçte doktorlarıyla açık iletişimde bulunarak, en doğru kararı vermelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yalvaç 21 Mayıs 2024 Salı

Lazer ameliyatı sonrasında oluşan enfeksiyon sonucu yüzde 20 oranında görme kaybına uğradım. Düzelme imkanı var mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Emin

Lazer tedavi gözün kornea tabakasında oluşturduğu incelme ve buna bağlı olarak gelişen enfeksiyon riski dolayısıyla sıklıkla kullanılan bir methot ve uygulama değildir. Hastaların bu riskleri bilerek ve oluşacak durumları göz ardı etmeden tedaviyi olmaları gerekir.

2. Cevap
cevap
Tuğsan

Merhaba. Pek çok cerrahi müdahalenin yan etkileri ve riskleri bulunduğu gibi lazerle göz ameliyatının da elbette bazı zararları bulunmaktadır. Fakat yine de fayda ve zarar arasındaki denge ve hangisinin daha çok avantaj sağladığı gibi durumlar cerrah tarafından hastanın şahsi durumuna göre değerlendirilerek bir karar verilmesi gerekmektedir. Düzelme sizin duruma bağlıdır.

Çok Okunanlar
Asit Düzenleyici Zararları
Asit Düzenleyici Zararları
Popüler İçerikler
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Bilgisayarın Zararları Nelerdir?
Bilgisayarın Zararları Nelerdir?
Levotiron 125 Mcg 50 Tablet Zararları Nelerdir?
Levotiron 125 Mcg 50 Tablet Zararları Nelerdir?
Calcimax-D3 1000 Mg/880 İu Efervesan Tablet Zararları Nelerdir?
Calcimax-D3 1000 Mg/880 İu Efervesan Tablet Zararları Nelerdir?
Lazerin Zararları Nelerdir?
Lazerin Zararları Nelerdir?
Kaynak Saç Zararları Nelerdir?
Kaynak Saç Zararları Nelerdir?
Güncel
Goji Berry Zararları Nelerdir?
Goji Berry Zararları Nelerdir?
Güncel
Amonyak Zararları Nelerdir?
Amonyak Zararları Nelerdir?
Güncel
günde kaç limon tüketilmeli
günde kaç limon tüketilmeli