Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ayvanın Zararları

Ayvanın Zararları

Ayvanın Zararları, meyveler özellikle diyet programlarının vazgeçilmezleridir. Sağlıklı bir vücut için ihtiyaç duyulan besinler birçok meyve tarafından karşılanabilir. Ayvada sağlıklı bir bünye için tüketilmesi gereken meyvelerden biridir. Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir.

Ayva kış meyvesidir ve soğuk havalar nedeni ile ortaya çıkan soğuk algınlığına karşı tüketilebilir. Bunun yanı sıra cilt bakımı, enfeksiyon tedavisi, zayıflama kanser gibi pek çok rahatsızlığa karşı iyi gelir. Her besin maddesinde olduğu gibi ayvanın aşırı tüketiminde de bazı yan etkiler oluşabilir.

Ayvanın Zararları Nelerdir?

  • Ayva sağlıklı bir meyve olsa da nadir durumlarda zararlı bir meyve olabilir. Bazı meyveler aşırı tüketildiğinde vücuda zarar verebilir. Ayva da bu meyvelerden biridir.
  • Ayva çekirdeği gebelik dönemindeki kadınların  ve bazı hastalıklar için ilaç kullanan kişilerin doktora danışmadan tüketmemesi gereken bir besindir.
  • Ayva meyve olsa da çiğ olarak tüketimi çoğu zaman önerilmemektedir. Komposto, reçel, tatlı olarak tüketildiğinde daha faydalı olacaktır.
  • Ayva lif bakımından zengin bir içeriğe sahip bir meyvedir. Ancak aşırı tüketildiğinde ishal yapıcı özelliği ortaya çıkabilir. Bu gibi sorunu olan kişilerin ayva tüketimini ertelemesi gerekir. Çünkü ayva var olan ishal problemini daha da şiddetlendirebilir. Dolayısı ile vücudun aşırı sıvı kaybetmesine yol açar.
  • Hipertansiyon hastaları için de tavsiye edilmeyen bir meyvedir.

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

  • Ayva ile kilolardan kurtulmak mümkün olur. Ayva kalori yönünden oldukça düşük bir içeriğe sahiptir. Bunun yanı sıra lif bakımından en zengin meyvelerden biridir. Taze 100 gramlık ayva yaklaşık 55 kalori içermektedir. İçeriğindeki lif sayesinde kilo verme sürecine destek olur. Doyurucu bir meyve olduğu için tokluk süresini uzatır.
  • Bağırsak hastalıklarına karşı iyi gelir. Ülser tedavisine destek amacıyla kullanılabilir. Yapılan araştırmalara göre ayva mide ülserine karşı iyi gelmektedir. Ayvanın mide ve bağırsakları rahatlatıcı etkisi vardır. İçeriğindeki lifler sayesinde midenin güçlenmesini sağlar.
  • Basur, ishal ve kabızlığa karşı etkili bir meyvedir. Özellikle sabahları ortaya çıkan şiddetli bulantılara karşı ayva tüketilebilir. Ayva bal ile karıştırıldığında ishal ve kabızlık gibi bağırsak sorunlarına karşı çözüm olabilir. Ayva basur için kullanılan ilaçların içeriğinde yer alan bir meyvedir.
  • Hücreleri onarıcı etkisi vardır. Antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip olan ayva yaşlanma sürecini geciktirir. Hücrelerin yaşlanmasını önleyerek fonksiyonel olarak daha iyi çalışmalarını sağlar.
  • Kalp hastalıklarına karşı vücudu kalkan gibi korur. Ayva doğal bir antibiyotiktir. Bu özelliği ile damar tıkanmasını önleyerek kalbin daha fonksiyonel çalışmasını sağlar.
  • Kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Kan basıncını düzenli bir şekilde dengeler. Bu sayede damarlarda ve kalpte oluşabilecek sorunları önler.
  • Kolesterole karşı iyi gelir. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü dengede tutar.
  • Strese karşı faydalı bir meyvedir. Ayvanın stres nedeni ile oluşan zihin problemlerine iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Solunum yolları için faydalıdır. Düzenli ve bilinçli tüketildiğinde dizanteri, astım, anemi ve karaciğer rahatsızlığına karşı iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Karaciğer sağlığını koruyucu etkisi vardır. İçeriğinde yer alan vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde karaciğerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

ayva neden çiğ yenmez?

Genellikle ayvayı çiğ olarak yememiz tavsiye edilmez. Çünkü ayva çiğ yenildiğinde çiğneme, yutma ve yutkunma sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bazı ayva türlerinde bu etki oldukça barizdir. Ayvayı yutmaya çalışsanız da çok zorlanırsınız. Boğulma riski ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ayvayı çiğ yemeniz önerilmez. Fakat her meyve gibi ayva da çiğ olarak daha faydalıdır. Bu olumsuz etkilerini aşmak için ayıkladığınız ayvayı küçük küpler halinde doğrayın. Üzerine biraz limon suyu ve az tuz serperek boğazınıza takılmadan kolayca yiyebilirsiniz. Ancak yüksek tansiyon sorununuz varsa bu yöntemi de denememelisiniz. Sadece sizlere yutma sorunu yaşatmayacak türde ayvaları küçük lokmalar halinde dikkat ederek yiyebilirsiniz. Yanında mutlaka su bulundurmanızı da öneririz. Çünkü ayva yemek başta kabızlığa olmak üzere, baş ağrısı, toksin atmada göz enfeksiyonlarının iyileşmesinde adet kanamalarının düzenlenmesinde ve birçok rahatsızlıkta faydalı etkiler yapar. Aynı zamanda kış meyvesi olması nedeniyle grip gibi rahatsızlıklara karşı sizlere yardımcı olacaktır.

ayva çiğ yenirse ne olur?

En sevilen kış meyvelerinden olan ayvanın pek çok türü vardır. Reçelinden, marmeladına, hoşafına kadar çeşitli alanlarda ayvayı kullanırız. Ancak ayvanın çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez. Bunun başlıca nedeni çiğ ayva yerken çiğneme, yutma ve yutkunma sorunlarının yaşanma riskidir. Ayvayı çiğ yerken boğazınıza takılma gibi istenmeyen bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu da boğulma riski yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle çiğ ayva tüketmek isterseniz özellikle ekmek ayvası denilen türden yemenizi ve ayvayla birlikte mutlaka su içmenizi öneririz. Ekmek ayvasını çiğnemek ve yutmak kolay olur ve boğazınıza takılmaz. Diğer ayva türlerini yemek içinde sizlere bir önerimiz olacak. Ayvayı soyarak küp şeklinde ince ince doğrayın. Bunların üzerine biraz limon sıkın. Üzerini de hafifçe tuzlayın. Eğer tansiyon sorununuz yoksa ayvayı böyle tüketmek hoşunuza gidecektir. Her ne kadar pişirerek yediğiniz ayvalarda lezzetli olsa, taze tükettiğiniz daha faydalı olacaktır. Zamanında bol sulu ve tatlı ayvaları yemekten kendinizi mahrum bırakmayın.

ayva kabız yapar mı?

Başlı başına bir besin deposu olan ayva, kişilerde kabızlığa neden olabilir. İçerisinde bulunan yüksek posa sebebiyle ayva tüketimi kabızlık yapmaktadır. Ayvanın kabızlık etkisini yok etmek için dörde bölünüp 10 dakika kaynatılması yeterli olacaktır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 00:13:40
Ayvanın Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ayvanın Zararları Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Ayvanın Zararları"
Ayvanın hipertansiyona ne gibi zararı oluyor?
A...... . 13.11.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024